Szóljon tisztán az ének

Arany Ősz Kórustalálkozó Técsőn

2010. október 29., 10:00 , 511. szám

Huszonegyedik alkalommal szervezett kórustalálkozót Técsőn a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség. Az Arany Ősz-fesztiválon a Técsői Járási Kultúrházban ezúttal 14 hazai kórus és tánckar, valamint a nagykállói Kállai Kettős Néptáncegyüttes lépett színpadra.

A találkozóra érkező énekkarokat Bányász Erzsébet, a Técsői KMKSZ Tiszavirág Nyugdíjas Egylet vezetője, a rendezvény fáradhatatlan szervezője köszöntötte. Majd ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke méltatta az Arany Ősz Kórustalálkozó jelentőségét a felső-Tisza-vidéki magyarság és Kárpátalja életében. Ugyancsak elismerően szólt a rendezvényről Kovács Iván, Técső város polgármestere, aki többek között köszöntötte Nagykálló testvérváros alpolgármester asszonyát, Trefán Katalint és a nagykállói Kállai Kettős Néptáncegyüttes tagjait. Majd elismerő okleveleket nyújtott át Bányász Erzsébetnek, ifj. Sari Józsefnek és Kristofóri Gyöngyinek, a Técsői Hollósy Simon Középiskola Nereszen tánccsoportja művészeti vezetőjének. Végül László Károly técsői református lelkész köszöntötte a kórustalálkozó résztvevőit, azt kérve: "Mindaddig, amíg Técsőn magyar szó fog szólni, éljen és kerüljön megrendezésre az Arany Ősz Kórustalálkozó."

A fesztivál műsorvezetője, Kristofóri Gyöngyi a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola Tudósi Tímea vezette énekkarát szólította elsőként színpadra, őket két lendületes szatmári csárdással a viski középiskola Szeles Viktória és Takács Zsuzsanna által felkészített Szivárvány tánccsoportja követte. Técső szülötte, a ma Budapesten élő Imre Sándor költő Utolsó kőnél és Ahol én születtem című verseit szavalta, majd a Szikora Csilla vezette téglási Rózsa Népdalkör énekelt ritkán hallható, csodálatos népdalokat. A hazaiakat a Técsői Hollósy Simon Középiskola tehetséges fiatalokból álló Nereszen Tánccsoportja követte, majd a Muravszki Erika vezette Técsői Arany Ősz Művelődési Egylet kórusa következett. A Técső anyaországi testvérvárosából érkezett nagykállói Kállai Kettős Néptáncegyüttes bemutatta az eredeti kállai kettőst, majd a Fekete Margit vezette Beregdédai Arany János Nyugdíjas Klub énekkarának tapsolhatott a járási kultúrház népes közönsége. A tőle megszokott magas színvonalú előadással lépett közönség elé a Fehér Mónika vezényelte Aknaszlatinai Művészeti Iskola Bel Canto kórusa, őket az ugyancsak Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola Nefelejcs táncegyüttesének táncos, énekes produkciója követte, vezetőjük Vajnági Adrienn. Hatalmas sikere volt az Aknaszlatinai Művészeti Iskola Stercli Edina által felkészített citerazenekarának. A Técsői járásra jellemző ukrán népdalokból nyújtott ízelítőt a Técsői Járási Kultúrház Tiszjanocska népi együttese. A kórusművek kedvelőinek igazi csemegét jelentett a Király Kálmán vezényelte Nevetlenfalui Művészeti Iskola kórusa. Vidámság és jó hangulat jellemezte idén is a Fazekas Sándor vezette Munkácsi "Életet az éveknek" Nyugdíjas Klub kórusának előadását, őket a szintén Munkácsról érkezett II. Rákóczi Ferenc Irodalmi Kör kisegyüttese követte, akikkel együtt énekelte a közönség is az ismert régi slágereket. A fesztivál végén ismét a Torma László által vezetett nagykállói Kállai Kettős Néptáncegyüttes lépett a színpadra, akik ezúttal széki legényest és szatmári táncokat adtak elő. A fesztiválon részt vevő együttesek vezetői emléklapot, virágot és egy-egy Hidi-kerámiát vehettek át a szervezőktől.

Badó Zsolt