Városok, polgármesterek

2010. november 5., 09:00 , 512. szám

Az Egységes Közép (JEC) szerezte a legtöbb szavazatot szinte mindegyik magyarok által lakott kárpátaljai városban, de a négy évvel ezelőttinél több szavazatot kaptak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltlistái is.

Ungváron lezárult egy korszak, amennyiben a nem hivatalosan az Egységes Közép (JEC) által támogatott Viktor Pogorelov váltotta a polgármesteri székben Szerhij Ratusnyakot. A megyeszékhely 60 fős városi tanácsában ugyancsak a JEC rendelkezik majd a legtöbb, azaz 19 képviselővel, megelőzve a Régiók Pártját (PR, 15 képviselő) és a Batykivscsinát (9). Igen szép eredményt ért el a megyeszékhelyen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), amely egyetlen magyar pártként állított listát a városi tanácsi választáson. A párt színeiben Tarics Zoltán, a KMKSZ ungvári alapszervezetének elnöke s Kulin Zoltán, a Kárpátaljai Megyei Televízió- és Rádiótársaság vezérigazgató-helyettese is ott lehet majd a városi önkormányzatban.

Csapon a JEC színeiben induló Halina Car eddigi polgármesternek sikerült megőriznie posztját 2424 szavazattal, míg Palkó László, aki a PR színeiben indult, 1431 szavazatával csak a második helyig jutott. Balogh Oszkár, a KMKSZ jelöltje ebben a megmérettetésben a harmadik helyen végzett 283 szavazattal. A határmenti településen a városi tanácsi választásokon a JEC szerezte a legtöbb listás szavazatot, míg a KMKSZ a listás szavazatok 4,7 százalékával a negyedik helyen végzett.

Munkács lakossága ismét Lengyel Zoltánnak szavazott bizalmat polgármesterként, s a feltűnően nyugodt légkörben, igen lanyha érdeklődés mellett zajló városi tanácsi választásokon magasan (37,9 százalék) a JEC pártlistája kapta a legtöbb szavazatot. Még nem született meg a hivatalos végeredmény, de a KMKSZ városi alapszervezeténél remélik, hogy a város magyarságának továbbra is lesznek képviselői a Latorca-parti város tanácsában.

Beregszászban Gajdos Istvánt, az UMDSZ elnökét választották ismét polgármesterré 4384 szavazattal, Olga Bizilja, a JEC polgármesterjelöltje lett a második 2783 vokssal, s Orosz Géza, a KMKSZ jelöltje végzett a harmadik helyen 997 szavazattal.

Nagyszőlősön a Régiók Pártja színeiben induló Bocskai István maradt a polgármester. A városi tanácsi választásokon a PR listájára 1765-en, a Batykivscsináéra pedig 911-en szavaztak. A harmadik helyen a városban a KMKSZ listája végzett 842 szavazattal, ami a négy évvel ezelőttinél jobb eredmény, s megközelítőleg két képviselői helyet jelenthet a város önkormányzatában.

Huszt új polgármestere Volodimir Kascsuk, a JEC jelöltje lett.

Visken a KMKSZ támogatásával független jelöltként induló Szajkó Károlyt választották ismét a település polgármesterévé, akire 2009-en szavaztak a településen.

Técsőn a PR színeiben induló Ivan Kovacs lett ismét a polgármester, aki a szavazatok 87 százalékát szerezte meg. Ami a városi tanácsot illeti, a KMKSZ színeiben egyéni körzetben induló Mészáros Tibor jutott képviselői mandátumhoz, illetve pártlistán szerzett mandátumot a szövetség részéről Borbély József és Gajdos Sándor.

Aknaszlatinán újraválasztották Jurij Uhalj polgármestert. A települési önkormányzatba az előzetes adatok szerint kilenc KMKSZ-tag jutott be, ami a képviselőtestület egyharmadát teszi ki. Két körzetben meg kell majd ismételni a választást, ami akár két további képviselői helyet is hozhat a helyi magyarságnak, mondta el Szedlák Gyula, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke és Kocserha János, a település eddigi magyar polgármester-helyettese.

szcs