Az ungvári választási siker titka

Interjú Tarics Zoltánnal

2010. november 12., 09:00 , 513. szám

A kárpátaljai magyarság szereplése a minapi helyhatósági választásokon csak ritka esetekben ad okot a bizakodásra. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ungvári Alapszervezete ezen kivételes esetek egyikét produkálta. Az ungvári városi tanácsi választásokon a magyar szervezetek közül egyedüliként pártlistát állító "KMKSZ" - Ukrajnai Magyar Párt ("KMKSZ"-UMP) az elkövetkező öt évben két képviselővel vesz részt a 60 fős települési önkormányzat munkájában. Tarics Zoltánt, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Ungvári Elektronfizikai Kutatóintézetének tudományos titkárát, a KMKSZ Ungvári Alapszervezetének elnökét a kiváló szereplés okairól és jövőbeni terveikről kérdeztük.

- Milyen eredményt ért el a KMKSZ az ungvári városi tanácsi választásokon?

- Munkánk nem bizonyult hiábavalónak, a KMKSZ-nek, pontosabban szövetségünk pártjának, a "KMKSZ"-UMP-nek a listája a városi tanácsi választásokon 1736 voksot kapott, ami mintegy hétszáz szavazattal volt több, mint a legutóbbi, 2006-os önkormányzati választások alkalmával, s a leadott voksok 3,5 százalékát tette ki. Ez az eredmény lehetővé tette, hogy a magyarság érdekvédelmi szervezete két képviselőt juttasson Ungvár önkormányzatába. Úgy vélem, ez szép teljesítmény a mintegy 7000 lelkesre becsülhető ungvári magyarságtól, s a KMKSZ közel 1400 fős helyi alapszervezetétől.

- Mivel magyarázható a nagyszerű szereplés?

- Azt hiszem, mindenekelőtt azzal, hogy erősen kampányoltunk. Nagyon sok aktivistánk vállalta, hogy járja a várost, felkeresi az ungvári magyarokat, s elmagyarázza nekik, miért fontos a kárpátaljai magyarság számára az önkormányzati választás. Nem hagyható figyelmen kívül az a körülmény sem, hogy a városban ezúttal egyáltalán nem állított listát a magát magyar érdekvédelmi szervezetként meghatározó Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, s helyi tisztségviselői is rendre ukrán pártok listáin indultak.

- Múlt pénteken megalakult az Ungvári Városi Tanács. Milyen tervekkel láttak munkához a KMKSZ képviselői?

- Magam az oktatási, tudományos és kulturális, ifjúságpolitikai és sport, nemzetiségek és felekezetek közötti viszonyokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó állandó városi tanácsi bizottságban dolgozom majd, s igyekszem képviselni magyarságunkat és vallásunkat. Másik jelöltünk, Kulin Zoltán, a Kárpátaljai Megyei Televízió- és Rádiótársaság vezérigazgató-helyettese előreláthatóan a nemzetközi együttműködés fejlesztésével és a turizmussal foglalkozó állandó bizottságban tevékenykedhet elnökhelyettesként. Remélem, képviselőkként hozzá tudunk járulni városunk, s ezen belül magyar közösségünk fejlődéséhez.

szcs