Gajdos elsiette – nem lépte át a küszöböt az UMDSZ

2010. november 12., 09:00 , 513. szám

A hiányzó végeredmény a választások után lassan két hete az a tényező, amely bármely elfogulatlan külső szemlélő számára jellemzi a legutóbbi választásokat. Meg Ukrajnát. A hiányzó végeredmény ellenére az UMDSZ elnöke igen magabiztosan nyilatkozott a sikereiről, többek között a 3%-os bejutási küszöb átlépéséről a megyei tanácsba. A lapunkban közzétett előzetes eredményekből az látszott, hogy a magyar vidéken nem sikerült összeszedniük a szükséges szavazatmennyiséget.

Attól még lehetett megalapozott az UMDSZ-esek optimizmusa, hiszen 2006-ban is hasonló volt a helyzet. Akkor a magyar vidéken kívülről előkerültek a szükséges szavazatok. Viktor Baloga irányította a helyi hatalompártot úgy, hogy különösebben senki nem zavart neki a szavazatszámlálás szervezésében.

Ezúttal a régiókra hárult a szerep, hogy kisegítsék megszorult magyar fiókszervezetüket. Minden újabb bekerült UMDSZ-est automatikusan besorolhattak volna a régiós koalícióba. A szintén szövetségeseket kereső Baloga-csoport viszont éppen ezért ellenérdekelt volt az ilyen "szavazat-tupírozási" kísérletekben. A régiósok természetesen tagadják, hogy a Munkácsi és a Nagyszőlősi járásban közbeléptek ellenük a "jecások".

Mostanra, amikor már gyakorlatilag véget ért a listás szavazatokért folyó küzdelem, eldőlt, hogy ezúttal nem "jött össze" az UMDSZ-eseknek. A sors iróniája, hogy a Gajdos-csoport, amely nem lett célpont Balogáék számára az úgynevezett narancsos forradalom után, most mégis (mellékes) "áldozata" lett Baloga választási erőfeszítésének Kárpátalján.

karp