Helyhatósági választások után, parlamenti választások előtt

2010. november 19., 09:00 , 514. szám

A helyhatósági választásokat vegyes rendszerben tartották - a falusiak kivételével a tanácsok egyik felét listán, a másikat egyéni körzetekben választották. A választások jól sikerültek a hatalompártnak, a Régióknak, így biztosra lehet venni, hogy a parlamenti megmérettetésre is vegyes rendszerben kerül majd sor. Újra lesznek tehát egyéni körzetek a parlamenti választásokkor.

Sokkal kevésbé világos, mikor kell majd szegény ukrán szavazónak újból az urnához járulnia. Jogilag nem kérdés a kérdés, hiszen újra a '96-os alkotmány van érvényben, az pedig minden negyedik év utolsó márciusi vasárnapjára időzíti a demokrácia ünnepét. Vagyis a központi választási bizottságnak 22-én ki kellene tűzni az időpontot 2011. március 31-re.

Én a többségi elemzői véleménnyel egyetértve nem gondolom, hogy ez be fog következni. Majd kitalálnak valamit, hogy áttegyék a dátumot 2012-re, annak tavaszára vagy őszére. Hogy ezt alkotmánymódosítással vagy az alkotmánybíróság döntésével érik-e el, hadd tekintsem mellékes kérdésnek.

A helyhatósági választások alacsony részvétel mellett zajlottak, jelezve: nemcsak a pártok fáradtak el, hanem a választók is. Igaz, fáradtan is szavazhatnak a hatalompárti jelöltekre. Sőt, ha otthon maradnak, kevesebb energiával lehet a győzelemhez szükséges arányt előállítani.

A Régiókat azonban biztosan idegesíti, hogy Janukovicsnak az elnökválasztásokon elért eredményéhez képest most több mint hárommillióan nem támogatták az elnöki pártot. Ez nagyon nagy visszaesés kevesebb mint egy év alatt.

A hatalom berkeiben meg is jelent egy olyan elképzelés, hogy az elnöknek el kellene határolódnia saját pártjától és más erőket is helyzetbe hozni. Az (újból) elmaradt fellendülés helyett bekövetkező megszorításokért hadd hibáztassa a nép a "donyeckieket", miközben az elnök más hatalompártokat felépítve megőrizheti támogatottságát a nép körében, ezzel hatalmának alapját is biztosíthatja.

Az ügyben (is) komoly belháború tört ki a hatalom legfelsőbb köreiben. Az egyik oldalon Ljovocskin, Firtas és társai az elnöki adminisztrációkon, a másik oldalon Kljujev miniszterelnök-helyettes és a donyecki "részvényesek", akik megőriznék a Régiók egyedüli hatalompárt státusát.

Sok jel mutat arra, hogy az első csoport áll nyerésre. Hogy ne menjünk messzire, itt van mindjárt a Baloga-párt, a Jeca esete. Ez a "szavazók motivációjának különleges eszközeit" - hogy "sajtóperképesen" fogalmazzak - bevetve megverte a Régiókat. Az említett szavazómotiválásban részt vevő bárvásokat nem hogy nem tartóztatták le tömegesen, az így elért választási eredményt nem érvénytelenítették szavazóbizottsági és bírósági úton, hanem még Balogát is kinevezték miniszternek. Amellett, hogy a helyi régiós vezetés nyilván mindenkit megpróbált mozgósítani Kijevben. Felsőbb kapcsolataik nem bizonyultak elégségesnek a Régiók kárpátaljai pártja érdekeinek érvényesítéséhez.

A több lábon állás politikájának vannak a Jecán kívül más haszonélvezői is. Azt, hogy Tyihipko miniszterelnök-helyettes Erős Ukrajnája nem más, mint Régiók-lights, nem vált ki vitát a politikai elemzők között. Azt is régen rebesgetik, hogy a Tyahnyibok-féle Szvobodát is ők támogatják, hogy egy jól kezelhető "fasiszta" alternatíva fedje le Galíciát, ahol rájuk úgysem szavaznának. Az viszont, hogy a Szvoboda nem ért volna el ilyen eredményeket, ha Timosenko pártját nem lövik ki az indulók közül, már kemény bizonyíték.

Igaz, ez a séma Jacenyuk Változások Frontjára is érvényes. Részben azért engedtek egy évnél fiatalabb pártokat is elindulni, hogy ezzel is konkurenseket támasszanak a Batykivscsinának. A galíciaiak azonban ezúttal a radikálisabb variánst választották, akik viszont Közép- és pláne Kelet-Ukrajnában nem jelentenek veszélyt a Régiókra.

Egyébként az említett régiós fellegvárakban a kommunisták kaptak új erőre, a Krímen ellenük kellett bevetni az adminreszurszot. A kommunisták a szociális demagógiával vissza tudják szerezni szavazóik nagy részét, hiszen most a régiósok felelnek az elszabaduló árakért, rezsiköltségekért.

Októberben nem kézbesítették ki a gázszámlákat. Majd most. Tavaszra a nép még elégedetlenebb lesz a hatalommal. Jobb nem kísérletezni a parlamenti választásokkal ilyen helyzetben. Egy plusz év elég lehet a hatalom konszolidálására.

Ahhoz tehát, hogy heteken belül elinduljanak a választási előkészületek, Janukovicsnak úgy kellene gondolnia, hogy 2012-ben még rosszabb helyzetben lesz, mint jövő tavasszal...

Sz.K.M.