BJT: Ukrán-magyar pártszövetség?

2010. november 26., 09:00 , 515. szám
A KMKSZ- frakció tiltakozásának adott hangot

Bár koalíciót csak két párt, az Ukrajnai Magyarok Demokratikus Pártja (UMDP - az UMDSZ pártja) és a Régiók Pártja (PR) alakított a Beregszászi Járási Tanács második ülésén, úgy tűnik, egyetlen ellenzéki erő lesz csupán az önkormányzatban: a KMKSZ, illetve annak pártja, a "KMKSZ" - Ukrajnai Magyar Párt ("KMKSZ" - UMP).

A Beregszászi Járási Tanács múlt pénteken, egyhetes szünet után folytatott első ülésszakán napirend előtt bejelentették az UMDP, a PR, illetve a tanács alakuló üléséről még távolmaradó, most azonban teljes létszámban felvonuló Jedinij Centr (JEC) tanácsi frakciójának megalakulását.

Ezt követően került sor a tanács állandó képviselői bizottságainak létrehozására. Sin József képviselő, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke pártja nevében tiltakozásának adott hangot, amiért a territoriális választási bizottság az ülés pillanatáig nem jegyezte be két pártlistán mandátumhoz jutott képviselőjüket, akik így nem is vehettek részt az ülésen. Ugyancsak nehezményezte a képviselő, hogy a nyolc állandó bizottsági elnöki tisztség közül hatot az UMDP-PR-koalíció magának tartott meg, a "KMKSZ"-UMP-nek pedig egy sem jutott. Sin József szerint a jelenlegi hatalom képviselőinek példát kellett volna venniük az előző összehívású járási tanács gyakorlatáról, ahol valamennyi, még a legkisebb tanácsba jutott politikai erő is kapott bizottsági elnöki posztot. A KMKSZ nem fogadhatja el azt a gyakorlatot, hogy az egyik fél minden hatalmat magához ragad, miközben a felelősséget igyekszik megosztani másokkal, jelezte Sin József, bejelentve, hogy frakciója ezért nem tudja támogatni a többségnek a bizottsági helyek elosztására vonatkozó javaslatát. Azért sem tarthatta elfogadhatónak ezt a gyakorlatot a KMKSZ, mondta el lapunknak a "KMKSZ"-UMP frakciójának leendő vezetője, mivel pártja képviselői az ülés kezdetéig egyetlen bizottságban sem kaptak helyet.

A tanácsi állapotokat jellemzi, hogy az ülést vezető Bihari András UMDP-s tanácselnök válaszra sem méltatta Sin Józsefet, hanem sorra megszavaztatta a bizottságok személyi összetételét az eredeti, tehát a KMKSZ képviselőit figyelmen kívül hagyó javaslat szerint. Az elnök már csak azért is megtehette ezt, mivel a szavazás során egyértelműen kiderült, a tanács harmadik legnagyobb létszámú, a többséghez nem csatlakozott frakciója, a JEC, de még a koalícióból ugyancsak kimaradt Front Zmin képviselői is mindenben az UMDP-PR tandemmel összhangban szavaztak. (A jelek szerint tehát a JEC beérte a nekik felajánlott két maradék bizottsági elnöki tisztséggel, azaz "feláldozta" beregszászi járási tanácsi pozícióit a Régiók Pártjával megyei szinten kötendő koalíció érdekében.)

A továbbiakban hasonlóan zökkenőmentesen szavazták meg a többség képviselői a tanács elnökségének összetételét, amelyben ugyancsak az UMDP-PR kettős viszi majd a prímet, s döntöttek néhány egyéb, technikai jellegű kérdésben.

Az ülés zárásaként Bihari András bejelentette, hogy az UMDP és a PR (a 62 fős Beregszászi Járási Tanács 33 fős többségét adó két frakció) koalíciós megállapodást kötött, majd helyettese, az ugyancsak UMDP-s Braun Béla teljes terjedelmében felolvasta a koalíciós megállapodás szövegét, miáltal a jelenlévőknek az a benyomásuk támadhatott, mintha egy frakcióülésre csöppentek volna. A Beregszászi Járási Tanácsban mostanság uralkodó szellemiségről egyébként az is sokat elárul, hogy annak magyar vezetői november 19-e lévén a hatalmi koalíció két Erzsébet nevű képviselőjét virágcsokorral köszöntötték, ám Vass Ottónak, a "KMKSZ"- UMP képviselőjének kellett napirend előtt emlékeztetnie a testületet, hogy 66 évvel ezelőtt éppen ezen a napon kezdődött meg a kárpátaljai magyar és német férfiak tömeges deportálása a sztálini lágerekbe.

A témához kapcsolódó érdekesség, amely ékes példája az UMDSZ által folytatott ukrán-magyar hatalmi együttműködésnek a PR-rel, hogy a Beregi Hírlap tudósítása szerint Braun Béla tanácselnökhelyettes, az UMDP beregszászi járási szervezetének elnöke "saját kívánságára" csatlakozott a PR járási tanácsi frakciójához. Mint emlékezetes, az előző ülésen Bihari András elnök jelezte, Braunt a PR frakciójával való egyeztetés alapján javasolja helyettesének.

A kárpátaljai politika alakulását nyomon követők emlékezhetnek rá, hogy az UMDP, illetve az UMDSZ soraiban a pártálláshoz való efféle "pragmatikus" hozzáállás szinte már hagyomány: a pártelnök Gajdos Istvánt például 2002-ben a rosszemlékű SZDPU(e) színeiben választották parlamenti képviselővé, ám ő 2005-ben, a narancsos forradalom győzelme, s pártja bukása után egy huszáros vágással a győztesek táborához tartozó Ukrán Szocialista Párt parlamenti fraciójába ült át.

szcs