Megalakult a megyei tanács

2010. november 26., 09:00 , 515. szám

November 23-án, kedden, több mint három héttel az október 31-i önkormányzati választások napja után, Ungváron megtartotta alakuló ülését a Kárpátaljai Megyei Tanács. A kiszivárgott híreknek megfelelően az önkormányzatban a Régiók Pártja (PR) és a Kárpátalján meghatározó politikai erőnek számító Jedinij Centr (JEC), Viktor Baloga pártja lépett koalícióra egymással a tanácsi többség biztosítása érdekében.

A képviselők mostantól szűkebben vannak a tanácsteremben, hiszen az eddigi 90-nel szemben az új helyhatósági választási törvény értelmében 108 helyet kellett kialakítani a számukra. Ehhez néhány további asztalt állítottak be a helyiségbe, s a honatyák nem kettesével ülnek az asztaloknál, hanem négyesével.

A tanácskozás megkezdése előtt a 108 megyei képviselőből 104-en regisztráltatták magukat a teremben. Az alakuló ülésen jelen volt többek között Viktor Baloga, a rendkívüli helyzetek minisztere, aki mostantól megyei tanácsi képviselő is lett pártja, a JEC színeiben, Sztanyiszlav Arzsevityin, a Nasa Ukrajina parlamenti képviselője és Olekszandr Kemenyas, aki a Batykivscsinát képviseli a törvényhozásban.

Az ülést megnyitó Vitalij Kustan, a megyei választási bizottság elnöke ismertette a választások végeredményét. Mint arról lapunk előző számában már beszámoltunk, a 108 tagú testületben a JEC 46, a PR 37, a Batykivscsina 8, a Front Zmin 5, az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt 4, a Sziljna Ukrajina 4, a "KMKSZ" - Ukrajnai Magyar Párt 3, valamint az Ukrán Szocialista Párt 1 szavazattal rendelkezik. Ezt követően a képviselők letették a hivatali esküt, s az ülés levezetésére ideiglenes elnökséget választottak.

A továbbiakban a JEC frakciója Ivan Balogát, Viktor Baloga öccsét, a párt megyei szervezetének elnökét javasolta a megyei tanács elnöki posztjára, s a jelölést a PR frakciója is támogatta. Más jelölt nem lévén, rövidesen sor kerülhetett a titkos szavazásra, s a kárpátaljai honatyák 95 igen szavazattal, kilenc tartózkodás mellett Ivan Balogát választották a megyei tanács elnökévé. A frissen megválasztott elnök a továbbiakban Volodimir Zakurenijt javasolta első helyettesének, s a testület 94 igen, 5 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett meg is választotta a PR képviselőjét a posztra.

Ezután a honatyák néhány kisebb jelentőségű határozat elfogadása mellett - módosították az idei költségvetést, illetve a 2007-2011-es évekre szóló, a megyei testnevelés és sport fejlesztését célzó programot - döntöttek arról, hogy 12 állandó képviselői bizottságot hoznak létre. Napirend után Andrij Szerbajlo, az ellenzéki Batykivscsina képviselője bejelentette pártja megyei tanácsi frakciójának megalakulását. Egyúttal megpróbáltak elfogadtatni a testülettel egy határozatot, amelyben a megyei tanács is állást foglal az adókódex ügyében, méghozzá azzal szemben. A kérdés megvitatásakor már a rendes munkahangulat uralkodott a teremben és a kezdeményezést lesöpörték az asztalról.

A nagykoalíciós házasság idillje nem teljes, ami abból is látszik, hogy elmaradt a második tanácselnök-helyettes megválasztása és a bizottságok összetételét sem hagyták jóvá. A késedelem oka, hogy a nagykoalíciót alkotó felek mindegyike szeretne összehozni egy nem hivatalos kiskoalíciót, melyre számíthat, ha bekövetkezik a törvényszerű elhidegülés a nagykoalíciós partnertől.

zzz