Brenzovics László végül az oktatási bizottság elnöke lett

Megyei tanács: Tovább bővült az amúgy is nagy koalíció

2010. december 3., 09:00 , 516. szám

November 30-án Ungváron folytatta alakuló ülését a Kárpátaljai Megyei Tanács.

A testület mindenekelőtt megválasztotta a tanács elnökének második helyettesét. Az íratlan megyei tanácsi hagyományok értelmében ezt a posztot rendszerint magyar nemzetiségű képviselő töltötte be. Az előző összehívású megyei önkormányzatban a tanácsi többséghez tartozó Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, dr. Brenzovics László töltötte be ezt a tisztséget közmegelégedésre. A képviselő felkészültsége és tapasztalata okán ezúttal is esélyes volt a tisztség elnyerésére, különösen, mivel a jelenlegi többség két frakciója, a Jedinij Centr (JEC) és a Régiók Pártja (PR) adta a testület elnökét és első alelnökét, tehát soraikból (s a PR csatlósaként elkönyvelt UMDP magyarjaiból) bizonyosan nem választhattak újabb alelnököt a köztük kialakult egyensúly megbontása nélkül. Végül a két nagy frakció mégis úgy határozott, hogy megtöri a hagyományt, s Andrij Szerbajlót, az elvben ellenzéki Batykivscsina képviselőjét választják második alelnökké, ami arra vall, hogy a JEC 46 és a PR 37 szavazata mellé 8 ellenzéki voksot is szükségesnek tartottak elnyerni a formálódó és egyre bővülő megyei tanácsi koalícióhoz.

A továbbiakban megalakultak a megyei tanács állandó képviselői bizottságai. Talán ellensúlyozandó az alelnöki poszt átjátszását, az ülésen felajánlották Brenzovics Lászlónak a politikai szempontból fajsúlyos költségvetési bizottság vezetését, ám ő azt elutasította, s később a kárpátaljai magyarság számára fontos kérdésekben befolyással bíró oktatási, tudományos, kulturális, vallási, ifjúságpolitikai, testnevelési és sport, nemzeti kisebbségi és információpolitikai bizottság elnökségét vállalta el.

Az önkormányzatnak ezek után a kormányzóság épülete előtt tüntető vállalkozókkal is foglalkoznia kellett. A tanács meghallgatta a tüntetők szószólóját, s még lanyha vita is kialakult arról, hogy a megyei önkormányzat támogassa-e az államfőhöz intézett felhívásukat, amelyben tiltakoznak a parlament által minap elfogadott, s Viktor Janukovics államfő jóváhagyására váró új Adókódex miatt. Az erről dönteni hivatott indítvány azonban nem kapta meg a szükséges számú támogató szavazatot, ami a tanácsi többség számára nyilván kényelmes megoldás lehetett, hiszen anélkül sikerült levenni napirendről a kérdést, hogy egyértelműen el kellett volna utasítaniuk azt.

Végül a képviselők megszavazták egy speciális eseti bizottság létrehozását az önkormányzatnak, a megyei állami közigazgatási hivatal jogi osztályának és az épület előtt tiltakozó vállalkozóknak a képviselőiből, melynek feladata az Adókódex kapcsán az államfőhöz eljuttatandó felhívás megfogalmazása lett volna. Miközben azonban a képviselők a teremben vitatkoztak, Viktor Janukovics Kijevben bejelentette, hogy megvétózta az Adókódexet...

zzz