Gyógynövényekkel a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen

2010. december 3., 09:00 , 516. szám

Érdekel az alternatív gyógyászat, konkrétan pedig arra lennék kíváncsi, milyen gyógynövényekkel előzhetném meg a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását - telefonált be szerkesztőségünkbe egy beregszászi olvasónk. Kérdésére és a kapcsolódó kérdésekre dr. Kertész Árpád, a Beregszászi Járási Kórház gyógynövényekkel is foglalkozó mentőorvosa válaszol.

- A szív- és érrendszeri megbetegedések legfőbb előidézője a szklerózis, vagyis az érelmeszesedés - fejti ki a tapasztalt orvos . - E kór támadásának főbb célpontjai közé tartozik az agy, a szív, a két vese, valamint a lábak érrendszere, az itt bekövetkező meszesedések pedig idővel olyan veszélyes következményekhez vezetnek, mint az agyvérzés, az agytrombózis, a szívinfarktus, a magas vérnyomás, az alsó végtagok igen veszélyes érszűkülete, valamint a visszerek trombózisos érgyulladása. Mindezeket a betegségeket könnyebb megelőzni, mint kikezelni, a megelőzésben pedig nagy szerepet játszhatnak a különböző gyógynövényekből készített párlatok, cseppek, teák. Az agyvérzés, az agytrombózis, valamint a szívinfarktus kockázatát például nagymértékben csökkenthetjük a havasi gyopár, az ezerjófű és az orbáncfű keverékéből készített gyógyteával, mellyel több ízben is folytathatunk háromhetes kúrákat, különösen tavasszal és ősszel (a nevezett évszakokban kétszer-háromszor is ismételjük meg a kezelést). S ugyancsak a fent említett betegségek megelőzésében segít a réti lóhere alkoholos párlatának a fogyasztása, melyből esténként vegyünk be két kávéskanálnyit, s több ízben is végezzünk háromhónapos kúrákat a nevezett párlattal.

Emellett szintén az érelmeszesedés ellen hat az éretlen, zöld dió kivonata, melyből - naponta háromszor - oldjunk fel húsz cseppet fél kávéskanálnyi vízben, s félórával az étkezés előtt fogyasszuk el az oldatot. S felhívnám a figyelmet arra, hogy az érelmeszesedés elkerülése érdekében kerüljük a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, és ne sózzuk meg nagyon az ételeinket.

- Milyen fitoterápiás készítményeket fogyasszunk, ha már megtörtént a baj?

- Amennyiben szívinfarktust kaptunk, a kórházi kezelés mellett, a kezelőorvos tudtával és beleegyezésével, két hétig fogyasszunk nyers sárgarépalevet, naponta kétszer igyunk meg belőle két decivel, s keverjünk hozzá egy kávéskanálnyi kukoricaolajat is. Visszérgyulladás esetén pedig igen hatásos orvosság a vadgesztenye virágából készült gyógycsepp, melyet úgy készíthetünk el, hogy öt deka szárított vadgesztenyevirágot leöntünk fél liter házipálinkával, három hétig állni hagyjuk az oldatot, majd leszűrjük azt, s négy héten át, naponta háromszor, félórával étkezés előtt beveszünk belőle harminc cseppet. Ez alatt az idő alatt külsőleg is kell kezelni az eldugult, trombózisos visszereket, s erre a célra nagyon megfelel a fehér akác virágának az alkoholos kivonata, mellyel naponta többször is bedörzsölhetjük a fájó, begyulladt visszereket.

Lajos Mihály