Janukovics megvétózta az Adókódexet

2010. december 3., 09:00 , 516. szám

Viktor Janukovics államfő kedden délelőtt megvétózta a Legfelsőbb Tanács által minap elfogadott új Adókódexet. A döntést azután hozta meg a Kazahsztánba tartó elnök, hogy előtte egyenesen a repülőtéren tanácskozott Mikola Azarov miniszterelnökkel és a kormány tagjaival.

"Megállapodtunk, hogy a munkacsoport, amelyet ma hozott létre a kormány az elnök, valamint a kis- és középvállalkozók képviselőinek részvételével, ma és holnap kidolgozza az Adókódex módosításait, amelyeket én csütörtökön áttekintek, s amennyiben megfelelnek azoknak az elvárásoknak, amelyek ezzel a dokumentummal szemben felmerülnek, aláírom azokat, s benyújtom a parlamentnek" - mondta Janukovics az UNIAN hírügynökség tájékoztatása szerint az elutazása előtt tartott sajtótájékoztatón.

Az Interfax hírügynökség úgy tudja, Janukovics az Adókódex azon kitételeinek átdolgozását várja a bizottságtól és a kormánytól, amelyek az árutermelők, s az üzleti élet szereplőinek a jogait hivatottak védeni.

Mint ismeretes, a vállalkozók november 22. óta tiltakoznak Kijevben, a híres Majdanon, többek között azt követelve az elnöktől, hogy vétózza meg a gazdálkodás feltételeit elsősorban a kisvállalkozók számára alapvetően megváltoztató Adókódexet. Az elemzők azonban szkeptikusak az elnök vétójának lehetséges következményeit illetően. Mint rámutatnak, az új Adókódex a jelentős megszorításokat tartalmazó jövő évi költségvetés alapja. Miután Ukrajna az államcsőd szélén áll, mutatnak rá, a megszorítások elkerülhetetlenek, s az Adókódexben sem eszközölhetők számottevő változások a gazdasági összeomlás veszélye nélkül. Ebből kifolyólag az elemzők úgy vélik, hogy a Janukovics által elvárt módosítások az Adókódexben legfeljebb szépségflastromot jelenthetnek a kíméletlen valóságon.

hk