2010. december 10.

2010. december 10., 09:00 , 517. szám

A kapernaumi százados hite. "...Mondom néktek, ilyen hitet Izráelben sem találtam!" (Luk. 7:1-10)

Jézus mondja ezt egy emberről, akiről alig tudunk valamit. A fenti igei történet nyomán azonban páratlan követésre méltó jellemrajzot kapunk róla.

1. Milyen példaértékű ember. Nem tartozott test szerint a választott nép tagjaihoz, a római császárnak Kapernaumba kirendelt csendőre századosi rangfokozattal. Jómódú ember lehetett és nem volt fajgyűlölő, szerette Kapernaum lakóit. Rabszolgáit is megbecsüli, különösen most azt, aki halálosan megbetegedett, szeretne segíteni rajta. Tud arról, hogy be-betér a városba szállására Jézus Krisztus, aki hatalmas arra, hogy segítsen az ő beteg szolgáján. A zsinagóga vezetőit elküldi Jézushoz, hogy gyógyítsa meg beteg szolgáját, s a Mester elindul, hogy segítsen. Már nem is messze vannak házától, amikor a csendőrszázados a barátait küldi hamarjában Jézus elé ezt üzenve: "Uram! Nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj..." De magát sem tartja érdemesnek arra, hogy személyesen keresse Jézust.

2. Milyen alázatos és hívő ember. ,,...csak szóval mondd és meggyógyul az én szolgám..." Vajon hol járt hittanra és kinél konfirmált? A maga rend- és rangfokozata megérteti vele Jézus Krisztus személyiségét és küldetését. Jézusban azt a valakit látja, aki a legfelsőbb helyről jött közénk, és szavára lecsendesedik a háborgó tenger, a vakok szemei megnyílnak, halottak feltámadnak, betegek meggyógyulnak, anélkül, hogy Jézus megállana ágyuk mellett. Ezt a százados tudja és hiszi! De vajon így tudják és így hiszik a tanítványai is, az Őt követő sokaság is, az élhívő és álhívő farizeusok is és egész nép is? És mi hogy vagyunk ezzel? Milyen lelkülettel járunk ádventi utunkon? Kinek a hatalma alá rendelt emberek vagyunk? Jézus Krisztus válasza: ,,Ilyen hitet Izráelben sem találtam" – ítélet akkor és ítélet most.

3. Milyen áldásokban részesülő ember. Megbecsüli felettese, megbecsülik, értékelik Kapernaum lakói, amikor templomra költ, maga gazdagodik. Szolgáit szereti, szolgái szeretik őt. Jézus senki mást meg nem dicsér, őt igen. A kapernaumi századosnak tettekben megnyilvánuló igaz hite felelet a Jézusban megjelent Isten mindenki számára kész üdvözítő kegyelmére. Éljünk hát belőle mi is. Ez tegye reményteljessé ádventi várakozásunkat és karácsonyi örömünket.

Józan Lajos