"Hova? Debrecenbe sósperecet enni?"

XX. Nemzetközi Betlehemes Találkozó

2010. december 17., 09:00 , 518. szám

A nagymuzsalyi gyerekek betlehemes játékával vette kezdetét december 10-én Debrecenben a XX. Nemzetközi Betlehemes Találkozó. A város központjában, a nagytemplom előtt felállított színpadon fellépő gyerekek játékára a hideg ellenére is népes közönség volt kíváncsi, akik sok ajándék után rohangáló debreceninek hívták fel a figyelmét a karácsony igazi üzenetére.

Igen! Szabad ide bejönni betlehemmel! – mondta Somogyi Béla, Debrecen város alpolgármestere, aki megnyitotta a találkozót és többek között azt is elmondta, hogy a húsz találkozóból a legutóbbi ötnek a cívisváros adott otthont, és biztosította a szervezőket arról, hogy a jövőben is szívesen helyet adnak a betlehemes találkozónak.

Kárpátalját Debrecenben a KMKSZ által Beregszászban megrendezett betlehemes találkozón a szakmai zsűri által kiválasztott négy csoport képviselte: a már említett muzsalyi gyerekek mellett a hagyományos betlehemes játékot bemutató sárosoroszi csoport, a csomai bábtáncoltató betlehemesek és a beregújfalui heródesjátékot bemutató csoport.

A betlehemes találkozó a Kárpát-medencei magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos bemutatója, ahová évek óta több százan érkeznek. Idén 35 csoportban több mint 500-an gyűltek össze Debrecenben. 18 csoport érkezett az anyaország különböző vidékeiről: Báránd – Csillagvirág Hagyomány Műhely, Balmazújváros, Bonyhád – Bonyhádi PS Ev. Gimnázium Hagyományőrző Csoport, Csenger – Szivárvány Színház Amatőr Színjátszó Csoport, Debrecen – Debreceni Görög Katolikus Betlehemes, Hajdúböszörmény – Bocskai István Gimnázium, Komádi – Komádi Színjátszó Kompánia, Komlóska – Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Betlemhemesek, Léh – "Keménymag", Nógrád – Nógrád Szíve Hagyományőrző Baráti Kör, Nyíracsád (felnőttcsoport) – Níracsádi Népdalkör (gyerekcsoport) – Nyíracsád, Nyíracsádi Citera Együttes, Nyírlugos – Hagyományőrző Népdalkör, Salköveskút – Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Hagyományőrző Csoportja, Sárospatak – Pataki Péter Pál, Szeged – Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szegedi, Csoport Játszóház-Játszótér, Szentpéterúr – Szentpéterúri Általános Iskola, Vitnyéd – Énekes Lenke Hagyományőrző Csoport. 17 határon túli csapat jött el: Kárpátaljáról 4 (Beregújfalu, Nagymuzsaly, Sárosoroszi, Tiszacsoma), Felvidékről 3 (Jánok, Tornagörgő, Tornaújfalu), Partiumból és Erdélyből 6 (Csedreg, Csíkborzsova, Csíkcsobotfalva, Buza, Szentegyház, Szilágysomlyó), Vajdaságból pedig szintén 4 csoport (Csantavér, Kupuszina, Szenttamás, Ürményháza). A Tömöry Márta és Szász Zsolt által útjára indított Nemzetközi Betlehemes Találkozót először 1991-ben szervezték meg. Négy éven át Kecskemét, később Budapest lett a rendezvény helyszíne, majd 2006-tól Debrecenbe került a találkozó, ahol lassan beépült az egész térség adventi programjába. A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Debreceni Művelődési Központ és a Csokonai Színház által közösen megrendezett program ezúttal is bizonyította, hogy a magyarság téli ünnepköri szokásainak, a még élő, dramatikus formáknak olyan gazdag variációi élnek nálunk, amelyek Európában ritkaságnak számítanak. A program célja kezdettől a hagyományőrzés támogatásával a kulturális identitás megőrzésének elősegítése. A hét országban élő magyarság kulturális cseréje, a közös szellemi haza kincseinek, saját szakrális formáink variációinak felmutatása a legnagyobb vonzóerő a határon túli csoportok számára. Alkalom a találkozó a magyarországi nemzetiségek sajátos szokásainak megismerésére. A fesztivál közművelődési, néprajzi, művészeti vallási vonatkozásai több kultúrterületet érintenek.

December 11-én (szombaton) a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában Borbáth Erikának, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus főigazgatójának köszöntőjét követően sorban bemutatkozott mind a 35 betlehemes csoport. Közben az ugyancsak Debrecen központjában lévő Fórum üzletközpontban is megjelentek a betlehemesek, nagy feltűnést keltve a bevásárlók körében. A nagymuzsalyi csoport tagjai voltak a legfiatalabbak a mezőnyben, az egyik angyal mindössze nyolcéves. A szakemberek is kiemelték, hogy korukhoz képest milyen átéléssel és tehetséggel mozogtak a színpadon, ami nyílván nem véletlen, hisz az összes kis szereplő tagja a beregszászi színház ifjúsági csoportjának. Ugyancsak nagy élmény volt látni a sárosoroszi betlehemes csoportot, akik községükben emberemlékezet óta élő hagyományos játékot mutattak be, hasonlóan a beregújfalui betlehemesekhez és a tiszacsomai bábtáncoltatókhoz.

A központi helyszínek mellett a 35 betlehemes csoport bemutatkozott még számtalan debreceni és Hajdú-Bihar megyei adventi családi programon is. Például a beregújfalui, tiszacsomai és a felvidéki Tornaújfaluból jött betlehemeseket a Debrecentől 30 kilométerre lévő Nyírmártonfalvára hívták, ahol a helyiek a nagy hóesés ellenére is megtöltötték a görög katolikus templomot. A gyülekezetet megörvendeztető betlehemezőket köszöntötte Kövér Mihály, a 2040 lakosú település polgármestere, valamint a helyi parochus, Tarapcsák János görög katolikus esperes. A nemrég felújított templomban bemutatott betlehemes játékok után a helyiek elmondták, hogy náluk is szokásban volt régen a betlehemezés, de sajnos ma már nem élő hagyomány. Talán a régi emlékek miatt, sok idősebb ember szemébe is könnyeket csaltak a kis előadások, de a gyerekek is nagyon élvezték a műsort.

Végül a betlehemes találkozón részt vevő csapatok okleveleket vehettek át, s számtalan élménnyel és sok új baráttal gazdagabban térhettek haza.

Badó Zsolt