Megkezdődött az adminisztratív reform

2010. december 17., 09:00 , 518. szám

Viktor Janukovics államfő december 9-i rendeletével utasítást adott a kormány és a központi államigazgatási rendszer gyökeres átalakítására. A központi végrehajtó hatalom rendszerének optimalizálásáról című rendelet egy sor minisztérium és állami hivatal megszüntetésével, illetve átszervezésével jár.

Az elnök elrendelte az Agrárpolitikai és Élelmiszer Minisztérium, valamint a Mezőgazdasági Állami Felügyelet létrehozását az Agrárpolitikai Minisztérium átalakításával; létrehozta a Gazdaságfejlesztési és Kereskedelmi Minisztériumot a Gazdasági Minisztérium átszervezésével, egyben az újonnan létrehozott tárcát bízta meg a vállalkozásfejlesztés és az árpolitika (kivéve a vállalkozó jogi és fizikai személyek bejegyzésének kérdését) állami szabályozásával. Janukovics ugyancsak rendelkezett az Energetikai és Szénipari Minisztérium létrehozásáról az Üzemanyag és Energetikai Minisztérium, valamit a Szénipari Minisztérium átszervezésével. Határozott az Infrastrukturális Minisztérium, Ukrajna Állami Gépkocsiforgalmi Szolgálatának, Ukrajna Légiközlekedési Állami Szolgálatának, Ukrajna Hírközlési Állami Szolgálatának, Ukrajna Tengeri és Folyami Közlekedési Állami Szolgálatának létrehozásáról, egyben megbízva a létrejött minisztériumot az állami politika megvalósításával a turizmus terén. Az elnök ezen kívül utasítást adott a Kulturális Minisztérium és az Állami Moziügynökség létrehozására a Kulturális és Turisztikai Minisztérium átalakítása révén, egyben az újonnan létrehozott tárca felügyeli majd a nemzetiségek közötti viszonyt, a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét és a vallással összefüggő kérdéseket. Létrejött a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma, Ukrajna Bányaipari és Iparbiztonsági Állami Szolgálata, az Elidegenítési Zónát Irányító Állami Ügynökség, Ukrajna Technogén Biztonsági Állami Felügyelete a korábbi rendkívüli helyzetek minisztériumának átalakításával. Ezenkívül Janukovics létrehozta a Közoktatási és Tudományos, Ifjúsági és Sport Minisztériumot, az Intellektuális Tulajdon Állami Szolgálatát, az Ifjásági és Sport Állami Bizottságot az Oktatási és Tudományos Minisztérium, valamint a Családügyi, Ifjúsági és Sport Minisztérium átalakításával. Létrejött az Ökológiai és Természeti Erőforrás Minisztérium, az Állami Ökológiai Felügyelet, az Állami Geológiai és Földtani Szolgálat a korábban a természeti környezet védelméért felelős minisztérium átalakításával. Megalakult a Regionális Fejlesztési, Építési és Lakásgazdálkodási Minisztérium a korábbi Regionális Fejlesztési és Építési Minisztérium, valamint a Lakásgazdálkodási Minisztérium összevonásának következtében. Létrejött a Szociálpolitikai Minisztérium és a Munkaügyi Állami Felügyelet a Munkaügyi és Szociálpolitikai Minisztérium átszervezése révén.

Ezenkívül egy egész sor további állami szolgálat, hivatal és bizottság átszervezéséről intézkedik a rendelet, a reform az állami közigazgatás szinte minden területére kiterjedt. Az átszervezés következtében az államfő legalább 30 százalékos létszámcsökkenést vár a központi végrehajtó hatalomban dolgozó állami hivatalnokok körében, s a változások a minisztériumok, valamint állami hivatalok, szolgálatok és felügyeletek megyei kirendeltségeit is érintik majd. Ezenkívül Janukovics legalább 50 százalékos létszámcsökkentést rendelt el a Miniszteri Kabinet titkárságán. A kormánynak két hónapon belül kell az elnök elé terjesztenie a reform végrehajtásához szükséges jogszabályi változások tervezetét. A kormány átalakítása következtében kilenc miniszter maradt tárca nélkül, tizenhatan ugyanakkor megőrizték tárcájukat. Viktor Janukovics azt is bejelentette, hogy hasonló reformok, azaz létszámleépítések várhatók a helyi közigazgatási apparátusoknál is. Regionális vezetőkkel találkozva minap az elnök arra szólította fel ahivatalnokokat, hogy "saját jószántukból" csökkentsék a bürokratikus apparátust legalább az 5-6 évvel ezelőtti szintre, ellenkező esetben "problémáik támadhatnak". Sajtóbeszámolók szerint Kelet-Ukrajnában máris akadtak helyi vezetők, akik egyfajta sajátságos létszámleépítési versenybe kezdtek az elnök felhívására. Szakértők egyelőre óvatosan kezelik a reformokról érkező híreket. Mint rámutatnak, önmagában a létszámcsökkentés nem eredményez majd nagyobb hatékonyságot a közigazgatásban, sőt a fűnyíró-elv szerinti leépítések csak tovább ronthatják az ukrajnai hivatalok amúgy sem túl magas hatásfokát.

szcs