Ha tél, akkor kék az Irka!

2010. december 24., 09:00 , 519. szám

A tél- és a karácsonyvárás jegyében született a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség Irka című gyermeklapjának idei ötödik száma.

Az irodalmat kedvelő ifjú s még ifjabb olvasók számára többek között Devecsery László, Fecske Csaba, Weinrauch Katalin, Farkas Árpád, Nemes Nagy Ágnes, Mészely József, Babits Mihály, Lászlóffy Aladár verseiből válogattak a szerkesztők. Vidor Miklós és Igyártó Zita egy-egy szép téli történetét szintén figyelmünkbe ajánlják a lap készítői, aminthogy A Pál utcai fiúk egy részletét is közreadják kedvcsinálónak, hátha kedvünk támad elolvasni Molnár Ferenc nagyszerű regényét a téli vakáció napjaiban.

Ezúttal is jelentkeznek a lap hagyományos rovatai, így például Olasz Tímea rovata, az Útravaló, a Pallay Dezső által szerkesztett Számítógép-suli, a Mindenféle, a Postabontás, a Nyitva van az aranykapu, no meg a legkisebbek kedvence, a Döngicsélő, amelyet ezúttal is Gabóda Éva állított össze. A Tündérujjak rovatból ezúttal megtudhatjuk, hogyan készíthetünk karácsonyfadíszeket sajátkezűleg.

Azok számára, akik új ismeretekre vágynak, jó hír, hogy folytatódik Illár Lénárd érdekes írása az élővilágról, H. Tóth Istvántól pedig a téli hónapokhoz fűződő népi hiedelmekről és a népi meteorológia megfigyeléseiről tudhatunk meg többet. A lapot ezúttal is Kulin Ágnes illusztrálta, aki kifestőkről is gondoskodott azok számára, akik szeretik kézbe venni a ceruzát.

pszv