Folytatódik a mártírgyártás

Hajtóvadászat Timosenko emberei ellen

2010. december 31., 09:00 , 520. szám

A ügyészség az elmúlt héten több alkalommal is kihallgatta Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnököt, aki a vádak szerint 280 millió dollárnak megfelelő hrivnyát használt fel szabálytalanul. Még nagyobb feltűnést keltett, hogy vasárnap délután kommandósok közreműködésével vették őrizetbe az éppen kutyáját sétáltató Jurij Lucenkót, a Timosenko-kormány belügyminiszterét.

Az MTI arról számol be, hogy az ügyészség szerint a miniszterelnöki posztot 2005-ben, majd 2007 és 2010 között betöltő Julija Timosenko hűtlen kezeléssel gyanúsítható, mert a kiotói szerződés értelmében eladott széndioxid-kibocsátási kvótákból befolyt összeget a nyugdíjak kifizetésére használta fel a gazdasági válság idején, illetve - teszi hozzá a korrespondent.net - a pénz nemzeti valutára történő átváltása kapcsán is majd egymillió hrivnyával károsította meg az államkasszát. Ha a vád bebizonyosodik, 7-10 év börtön is kiszabható a volt kormányfőre.

Az egykori miniszterelnök, akivel még a múlt hét elején közölték, hogy nem hagyhatja el lakhelyét, abszurdnak minősítette a vádemelést a pártja által kiadott közleményben. "A pénzt a nyugdíjasoknak fizettem ki. Ez nem bűncselekmény az ukrán törvények értelmében" - idézte őt a közlemény. Timosenko szerint a vádemeléssel az államfő, Viktor Janukovics akar megszabadulni tőle, legfőbb politikai vetélytársától.

Jurij Lucenko exbelügyminiszter viselt dolgait is jó ideje vizsgálja már a Legfőbb Ügyészség. Sajtóinformációk szerint eddig azzal vádolták, hogy minisztersége idején állítólag jogtalanul alkalmazta a rendőrségnél a sofőrjét. Lucenko azonban már ekkor is azt jósolta, hogy megpróbálják összefüggésbe hozni őt Viktor Juscsenko mérgezési ügyével. Azután kiderült, múlt vasárnap nem is a szabálytalanul alkalmazott sofőr ügye miatt vették őrizetbe, hanem hivatali helyzettel való visszaélés a vád.

A pravda.com.ua internetes hírportál úgy tudja, ezúttal egy másik gépkocsivezető lehet érintett az ügyben, mégpedig az, aki a plovot szállította 2004 szeptemberében arra a bizonyos vacsorára, ahol az akkor még csak államfőjelölt Juscsenkót megmérgezték. A portál szerint Lucenkónak most azt róják fel, hogy szabálytalanul engedélyezte a sofőr megfigyelésének folytatását 2007-ben.

Megfigyelők szerint a Legfőbb Ügyészség nyilvánvalóan túlreagálja Lucenko szerintük kihívó viselkedését, amellyel az eddig az ellene felhozott vádakat kezelte, Timosenkóhoz hasonlóan politikai indíttatású üldözést emlegetve a hatalom részéről. Mint rámutatnak, az exbelügyminisztert a sofőrjének alkalmazása miatt indított vizsgálat kapcsán még novemberben arra kötelezték, hogy nem hagyhatja el a fővárost, s így a vizsgálatot folytatók eddig nem torolhatták meg, hogy a gyanúsított szerintük látványosan húzza az időt, meglehetősen pökhendien viselkedik velük szemben. Ezért rendelték most el a letartóztatását egy másik ügy kapcsán, holott ezt a szigorú intézkedést különösebben semmi sem indokolta.

A Legfőbb Ügyészségen hétfőn közölték, azért vették őrizetbe a volt belügyminisztert, mivel nem kívánt megismerkedni az ellene hivatali helyzettel való visszaélés ügyében indított nyomozás anyagaival. A fővárosi pecserszki kerületi bíróság ugyancsak hétfőn két hónapban határozta meg Lucenko előzetes letartóztatásának időtartamát.

Természetesen Julija Timosenko azonnal élt a harcostársa letartóztatása biztosította szereplési lehetőséggel, kijelentve, hogy a hatalom terrorizálja az ellenzéket. A BJUT - Batykivscsina vezére szerint ez a "hisztéria" azt bizonyítja, a hatalom fél az ellenzéktől, hiszen erős politikusok sosem folyamodnak represszióhoz.

Kétségtelen tény, hogy a BJUT - Batykivscsinára mostanság ugyancsak rájár a rúd, az utóbbi hetekben több, az ellenzéki pártvezérhez közel álló, korábban vezető beosztású személyt tartóztattak le. Így például, rács mögé került Igor Didenko, a Naftogaz Ukrajini nemzeti energetikai vállalat egykori helyettes vezetője, Anatolij Makarenko, az Állami Vámszolgálat volt feje, illetve Hrihorij Filipcsuk, aki a Timosenko-kormányban az ökológiai és természeti források minisztériumát vezette.

Számosan felhívják a figyelmet ezzel kapcsolatban arra is, hogy a hatalom szinte kizárólag a BJUT - Batykivscsinára csap le, míg például a másik egykori narancsos párt, az NU - NSZ politikusaival kapcsolatban, akik a parlamentben mostanság rendre együtt szavaznak a jelenlegi többséggel, eleddig nemigen vizsgálódtak.

A pravda.com.ua jegyzetírója a Lucenko-ügy kapcsán rámutat, hogy a történelem ismétli önmagát. Öt évvel korábban, Viktor Juscsenko hatalomra kerülésekor a narancsosok ellenfelei, a Régiók Pártja vezérei ellen indultak bűnügyi eljárások. "Ma az ellenzék 'mártírjainak' sorait már a Legfőbb Ügyészség új munkatársai gyarapítják"- írja a portál.

zzz