A magas vérnyomás

2010. december 31., 09:00 , 520. szám

Kíváncsi vagyok rá, milyen tényezők okozhatnak magas vérnyomást, s miért ártalmas ez a szervezetre nézve - érdeklődött szerkesztőségünknél egy tiszaújlaki olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Orosz Iván, a Nagyszőlősi Járási Kórház kardiológiai osztályának a főorvosa válaszol.

- Miért baj, ha magas a vérnyomás? Nos, a hipertónia károsítja az ereket, melyek elvesztik a rugalmasságukat, így könnyen kialakul az érelmeszesedés, illetve az érszűkület, ami rontja a létfontosságú szervek működését - magyarázza beszélgetőtársam. - A magas vérnyomás nagyon gyakran okoz koszorúér-betegséget, ami könnyen szívinfarktushoz, szívelégtelenséghez, agyi károsodásokhoz (agyvérzéshez vagy agyi infarktushoz), illetve veseelégtelenséghez vezethet. A hipertóniát kezelni kell, mert ezáltal 45 százalékkal csökkentjük az agyvérzés, illetve az agyi infarktus, 35 százalékkal a szívelégtelenség, 25 százalékkal pedig a szívinfarktus kialakulásának a valószínűségét.

- Milyen tényezők vezetnek leggyakrabban hipertóniához?

- A magas koleszterinszint, a túlsúly (alma típusú elhízás), a cukorbetegség, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a stressz, illetve a fokozott konyhasóbevitel.

- Miként hat a vérnyomásra a dohányzás, az alkoholfogyasztás, valamint a konyhasó?

- Egyetlen szál cigaretta elszívása 10-15 higanymilliméterrel (Hgmm) emeli a vérnyomás felső, és 5-10 Hgmm-rel a vérnyomás alsó értékét. A napi kis mennyiségű alkoholt fogyasztók körében viszont ritkább a hipertónia, a szív- és agyi keringési betegségekben való elhalálozás gyakorisága, mint az alkoholt egyáltalán nem fogyasztók esetében. Meg lehet inni napi 50 g-nál kisebb mennyiségű alkoholt, maximum 750 ml sört, 2 deci bort, illetve 60 ml tömény italt, napi 50 g-nál több alkohol fogyasztása viszont emeli a vérnyomást, növeli a testsúlyt, és csökkenti a fontos ásványi anyagoknak (a káliumnak, a kalciumnak, a magnéziumnak, a cinknek, a foszfornak) a vérben lévő szintjét. A túlzott konyhasóbevitel pedig fokozza a folyadék-visszatartást, ami vérnyomás-emelkedést okoz, ezért nem ajánlatos napi öt grammnál több sót elfogyasztani.

- Hányszor kell megmérnünk (megméretnünk) a vérnyomásunkat?

- A hipertónia megállapításához gyakori mérésekre van szükség, egy héten keresztül naponta kétszer, reggel és este ajánlott ellenőrizni a vérnyomást, a gyógyszeres terápia kezdeti stádiumában pedig egy-egy délelőtti, illetve délutáni mérés is szükséges, míg a kezelés beállítása után elegendő hetente egy-két alkalommal ellenőrizni a vérnyomást.

- Mikor van szükség gyógyszeres kezelésre?

- A terápiát azonnal el kell kezdeni, ha a vérnyomásunk 180/110 Hgmm fölé emelkedik. A kockázati tényezők (elhízás, életkor, zsíranyagcsere-zavarok), a szív, az erek, a vesék károsodása és a társbetegségek (agyi érbetegség, szívbetegségek, vesemegbetegedések, diabétesz, érbetegségek) figyelembevételével a kezelőorvosnak kell eldöntenie, mikor kezdje meg a gyógyszeres kezelést. Ha pedig nagy a kockázat mértéke, már a kisebb vérnyomásértékeknél bele kell vágni a terápiába.

Lajos Mihály