Vita nincs, de van költségvetés!

2010. december 31., 09:00 , 520. szám

A Legfelsőbb Tanács december 23-án második olvasatban is elfogadta az ország jövő évi költségvetését, anélkül azonban, hogy arról érdemi vitát folytattak volna a honatyák. Döntöttek a megyei büdzséről Ungváron is.

Az országos költségvetésre 279 honatya szavazott igennel. Korábban a BJUT-Batykivscsina képviselői elhagyták az üléstermet. Az ellenzéki képviselők jelezték, amíg el nem fogadják a költségvetés tervezetéhez fűzött módosító indítványaikat, illetve, amíg át nem minősítik a Legfőbb Ügyészség által a december 16-i parlamenti verekedés kapcsán indított bűnügyi eljárást, nem térnek vissza az ülésterembe. Korábban Mikola Azarov kormányfő, aki a költségvetés elfogadásakor szintén jelen volt a parlamentben, az ellenzék szemére vetette, hogy alaptalan vádak és a tények elferdítése helyett konstruktív kritikára számított tőlük. A költségvetés elfogadása számos megfigyelő szerint mégiscsak furcsára sikeredett idén. Mint a pravda.com.ua internetes hírportál elemzésében rámutat, a büdzsét 20 év óta először anélkül fogadták el a képviselők, hogy a szavazást érdemi vita előzte volna meg, hogy meghallgatták volna a költségvetési bizottság jelentését, hogy külön tárgyalták volna az egyes előirányzatokat, illetve áttekintették volna az első szavazást követően megejtett módosításokat.

A kijevi döntést követően kedden Ungváron összeült a Kárpátaljai Megyei Tanács, s az országos büdzsé számaiból kiindulva a képviselők elfogadták Kárpátalja költségvetését. Ennek alapján, várhatóan lapzártánk után, szerdán és csütörtökön kerül sor a járási és járási jogú városi tanácsoknak a helyi költségvetésekről határozó üléseire.

szcs