2011. január 7.

2011. január 7., 09:00 , 521. szám

Urunk megkeresztelkedése

A mai ünneppel, Urunk megkeresztelkedésével lezárul a karácsonyi időszak.

Az ádventi vasárnapokat a várakozás jellemezte, útra keltünk, hogy lélekben eljussunk Betlehembe. Ezen az úton segítőink is voltak. Karácsonykor angyal hirdeti az egyszerű embereknek, hogy megszületett a világ Üdvözítője.

Szerdán, amikor Urunk megjelenését ünnepeltük, a pogány világ is értesül a Megváltó születéséről. 3 bölcs ember felfedezi a betlehemi csillagot, ennek a fénye vezeti őket. S megtalálják Betlehemben, szegényes körülmények között a világ Üdvözítőjét. Ajándékot is hoztak: aranyat a királynak, tömjént az Istennek és mirhát az embernek.

A karácsonyi idő harmadik csúcspontja a mai ünnep: Jézus megkeresztelkedik a Jordán folyóban.

A mai világban szinte minden iskolába, munkahelyre szükséges ajánlás. Az ajánlást pecséttel szoktuk hitelesíteni.

Keresztelő Szent János hirdeti a bűnbánat keresztségét. Sokan jönnek ki hozzá, tanítja és meg is kereszteli őket, de ide is csak az egyszerű emberek jönnek. Egyszer Jézus is megjelenik a Jordán folyónál. Keresztelő szent János ekkor tanúságot tesz róla: "Íme, az Isten Báránya, íme, aki elveszi a világ bűneit!"

Ekkor halljuk a mennyei Atya hiteles ajánlását: "Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik, őt hallgassátok!" A mennyei Atya ajánlását a Szentlélek teszi hitelessé, aki galamb formában leszáll Jézusra.

Ezzel az ünneppel lezárul a karácsonyi időszak és megkezdődik az évközi idő.

Jézus Krisztus, a világ Üdvözítője visszavonhatatlanul belépett az emberi történelembe.

Jézus megkeresztelkedésekor együtt van a teljes Szentháromság. A mennyei Atya szólt, bemutatta és ajánlotta a Fiút, és a Szentlélek volt a hitelesítő pecsét ezen az ajánláson.

Egy mondás szerint hárman már közösséget alkotnak. A mai ünnepen egy tökéletes szeretet-közösségbe tekinthettünk bele.

Bennünket is megkereszteltek valamikor. Szüleink, keresztszüleink ígéretet tettek, hogy az Isten és az embertárs iránti szeretetre fognak bennünket tanítani. Most, az új év elején újítsuk meg ezt a fogadalmat, hogy mindennap egyre jobban szeretjük Istent és szolgáljuk embertársainkat!

Lengyel Donát OFM