Az UMDSZ sem tiltakozik

Muzsalyi aranybánya

2011. január 7., 09:00 , 521. szám

A muzsalyi aranybánya sokakat aggasztó ügyével lapunkban többször foglalkoztunk már. Legutóbb december 24-ei számunkban, amikor is arról írtunk, hogy a "KMKSZ"-UMP képviselőinek tiltakozása ellenére a régiópárti-JEC-es többségű megyei tanács olyan felhívással fordult Mikola Azarov miniszterelnökhöz, melyben kérik (!) a termelés újraindítását az aranybányában.

Mint emlékezetes, a nagymuzsalyi aranybányát működtető cég 2007-ben befektetők és megfelelő finanszírozás hiányában beszüntette az egyébként környezetszennyező és ökológiailag veszélyes kitermelést, több milliós adósságot, mintegy 400 munkanélkülit és gazdátlan meddőhányókat hagyva maga után. A megyei tanács azonban most arra hivatkozva, hogy azóta az ökológiai helyzet még súlyosabb lett, a problémák megoldását és a bánya újraindítását kéri a kormánytól.

A "KMKSZ"-UMP megyei tanácsi képviselői támogatták a felhívásnak az ökológiai problémák megoldására vonatkozó részét, de javasolták, hogy töröljék a szövegből a bánya újraindítására vonatkozó mondatokat. Ennek ellenére - mivel a tanács döntő többségét a Jedinij Centr és a Régiók Pártja alkotta koalíció képviselői képezik - a testület megszavazta a kormányhoz intézett felhívás teljes szövegét.

A december 30-án megtartott beregszászi járási tanácsülésen a "KMKSZ"-UMP képviselők újabb kísérletet tettek a veszélyes aranybánya újraindításának megakadályozására. Az ülésen Sin József, a járási KMKSZ-frakció vezetője megütközésének adott hangot, amiért a kérdésről - tanácsi képviselőként - a sajtóból kellett értesülnie, és kezdeményezte, hogy a járási önkormányzat fogadjon el egy tiltakozó határozatot ("proteszt") a megyei tanács döntése ellen. Azonban Bihari András, a Beregszászi Járási Tanács UMDP-színekben politizáló elnöke nemes egyszerűséggel nem bocsátotta szavazásra a kérdést, döntését azzal indokolva, hogy a bánya felszámolására létrehozott likvidációs bizottságtól nem érkezett hozzá az újraindításról szóló jelentés.

Mint Sin József frakcióvezető megfogalmazta: félő, hogy akkor már késő lesz tiltakozni, amikor a járási tanács elnökét hivatalosan is értesítik a komoly környezeti károkat okozó kitermelés újraindításáról.

bzs