Ha az örökölt földnek nincs kataszteri száma

2011. január 7., 09:00 , 521. szám

"Elhunyt feleségem után 0,08 hektáros földterületet örököltem az egyik kertészeti egyesületben. Azonban nem válhatok e földrészleg teljes jogú tulajdonosává, mert azt követelik tőlem, hogy készíttessek új, a nevemre kiállított állami okiratot, s a földrészlegnek kataszteri számmal is rendelkeznie kell. Az efféle eljárások lefolytatására jogosítvánnyal bíró szervezetek 3500 hrivnyát kérnek az ügyintézésért, csakhogy én nyugdíjas vagyok. Mit tehetek?"

- Ukrajna Földkódexe 126. paragrafusának és a Miniszteri Kabinet 2009. 05. 06.-i 439. számú rendeletének értelmében Ön nem köteles saját nevére szóló okiratot kiállíttatni a megörökölt földrészlegre. A közjegyzőnek ki kell adnia Önnek a földrészleg öröklési jogára vonatkozó tanúsítványt, a földtulajdont igazoló okiraton pedig bejegyzést kell tennie arról, hogy a tulajdonjog a hagyatékozóról Önre szállt át. Ezt követően az Állami Földbizottság helyileg illetékes hivatala köteles bejegyezni a telekkönyvben az Ön tulajdonjogát a megörökölt földrészlegre, s bejegyzést eszközölni erről a földrészlegről kiállított okiraton is.

Sajnos azonban a régi típusú okiratokon nincs feltüntetve a földrészleg kataszteri száma, a közjegyzők pedig tartják magukat az Állami Földbizottság 2010. 02. 15-i 168. számú, és 2009. 06. 22-i 326. számú parancsaihoz, melyek értelmében a földrészleg öröklésére való jogot igazoló tanúsítványt csak a földrészleg kataszteri számának felmutatása után adhatják ki. Ha nem mutatja fel ezt a kataszteri számot, senki sem veszi el Öntől a földrészleg tulajdonjogát, de nem tudja majd sem eladni, sem örökbe hagyni azt. Keressen egy olcsóbb céget, amely a föld műszaki dokumentációját 900-1500 hrivnyáért is elkészíti.

hk