A tébécé és annak szövődményei

2011. január 14., 09:00 , 522. szám

A férjem csonttuberkulózisban szenved a lábával, emellett medencecsont-törése volt két évvel ezelőtt, amit aztán csontkopás követett. Havonta négyszer-ötször, éjszakánként túlzott verejtékezés és hidegrázás tör rá, nem értjük, miért van ez, mi okozza ezt a dolgot - fordult levélben szerkesztőségünkhöz egy aggódó feleség. Kérdéseire dr. Kertész Árpád, a Beregszászi Járási Kórház orvosa válaszol.

- A levélíró által jelzett tünetek a tébécé szimptómái - fejti ki a doktor. - A kórról szólva, szeretném idézni Bering professzor híressé vált mondását: "A tuberkulózis olyan dal, melynek első akkordjai a bölcsőnél kezdődnek", ezért fontos a felnőtt ember tébécés megbetegedését a csecsemő- és gyermekkorra visszamenőleg kutatni. Amúgy a betegség elsődleges góca mindig a tüdőben található, s ha a szervezet legyengül, kórokozói, a Robert Koch német orvos által 1882-ben felfedezett Koch-bacilusok innen terjedhetnek szét a szervezetben a véráram útján, s kerülhetnek be a csontokba, a gégébe, a májba, az agyba vagy egyéb szervekbe. A tébécé tényét pedig csak akkor tudjuk bizonyítani, ha a köpetben kimutatjuk a mikrobát.

Az aktív tuberkulózis leggyakoribb tünete a napi háromszori hőmérőzés által megállapítható állandó 37,2-38,6 Celsius-fokos láz, s a fontosabb szimptómák közé tartozik még a nehezen csillapítható köhögés, az éjjeli izzadás és hidegrázás, az étvágytalanság, a rossz közérzet, a nagyfokú súlycsökkenés, valamint a szapora pulzus, mindemellett pedig jellemző tünetnek számít a vörös vérsejtek süllyedésének a felgyorsulása. A diagnózist elsősorban a köpetvizsgálat eredményeként tudjuk felállítani, ha felfedezzük, hogy Koch-bacilusok találhatók a váladékban. A röntgenfelvétel csupán igazolja a meglévő gyanúnkat.

A tébécé leginkább előforduló szövődménye a gégetuberkulózis, illetve a csonttuberkulózis. Az utóbbi néha fájdalommentes elváltozásokat okoz a lábszárcsonton, túrós duzzanatok jelennek meg rajta, a nevezett szövődmény pedig csontkopást okoz, s gyengíti a csontok szerkezetét, miáltal azok könnyebben törnek el.

- Hogyan kezelik, s miként kerülhetjük el a megbetegedést?

- Az orvostudomány harminchétféle antibiotikumot ismer, melyekkel felvehetjük a harcot a tuberkulózis ellen, ezek közül Ukrajnában 30 készítményhez juthatnak hozzá a betegek, tehát nem állunk rosszul ezen a téren. Az orvosságokkal enyhíthetjük a panaszokat, sőt ún. klinikai gyógyulást érhetünk el, ami azt jelenti, hogy a betegség tünetmentessé válik. A tüdőben ugyan megmarad a tébécés góc, de a kezelés révén oly mértékben megerősödik a beteg immunrendszere, hogy a betegség nem tud újból fellángolni, nem jelentkeznek a tünetek. Természetesen szigorúan tilos a dohányzás, illetve az alkoholfogyasztás, melyekkel a beteg könnyen lerombolja a gyógykezelés eredményeit.

Az orvosságok mellett - a kezelőorvos tudtával és beleegyezésével - különböző népi gyógymódokkal is érdemes megpróbálkoznunk, melyekkel nagyban elősegíthetjük a betegség tünetmentessé válását. Ezek egyike a következő. Egyötöd vizespohárnyi, apróra metélt, friss, fiatal orgonalevélhez hozzáadunk fél vizespohárnyi még nem kifeslett orgonabimbót. A keveréket félliteres üvegbe tesszük, majd hozzáöntünk öt deciliter 60 fokos szeszt, az alkohol ugyanis kivonja a levelekből és a bimbókból a kór elleni hatóanyagokat. Az anyagot tíz napig állni hagyjuk, azután leszűrjük, majd sötét üvegbe tesszük, mert a napsugárzás gyengíti a szer hatását. A leszűrt anyagból hónapokon át, naponta háromszor, étkezés előtt beveszünk harminc, kevés vízben feloldott cseppet, s ezáltal is javítjuk az állapotunkat.

Egy másik eljárással is szép eredményeket érhetünk el. Egyliteres üvegbe beletöltünk két vizespohárnyi, apróra reszelt friss örménygyökeret (oroszul: gyevjaszil), amit leöntünk hat deciliter 60 fokos szesszel. Az anyagot két hétig állni hagyjuk, majd leszűrjük, s az így nyert szerből naponta háromszor, étkezés előtt, beveszünk egy kávéskanálnyi, kevés vízben feloldott adagot. Ez a kúra is több hónapig tart.

Ezenkívül minden tébécében szenvedő betegnek ajánlom, hogy naponta kétszer igyanak frissen fejt kecsketejet, s egyenek sok gyümölcsöt, igen hasznos például a reszelt alma fogyasztása.

Végezetül pedig szóljunk a betegség megelőzéséről, ami vakcinázással történik. Az első védőoltást csecsemőkorban adjuk be az újszülöttek élete harmadik vagy negyedik napján, majd az oltást megismételjük hétéves és tizennégy éves korban. Emellett a gyermekek minden, velük gyakorta érintkező családtagjának rendszeresen tüdőszűrésen kell átesnie, a betegség ugyanis cseppfertőzéssel terjed, s ha nem vesszük idejében észre, hogy valamelyik felnőtt hozzátartozó elkapta a tuberkulózist, akkor az utóbbiak könnyen megfertőzhetik a gyermekeket.

Lajos Mihály