Ki fizeti a téves számlát?

2011. január 21., 09:00 , 523. szám

"Nemrég 156 hrivnyáról szóló számlát kaptam a telefontársaságtól, amit egy angliai beszélgetésért számoltak fel nekem, holott soha nem telefonáltam Angliába, sem sehová máshová külföldre. Panaszomra levélben válaszolt a társaság, melyben kifejtették, miszerint a nemzetközi telefonbeszélgetés számlája abból fakad, hogy az internetes szolgáltatást igénybe vevő előfizető (vagyis én) számítógépéről egy külföldi üzemeltető számát tárcsázta. Valóban használom az internetet, de én nem kezdeményeztem a hívást. Mit tehetek ezek után?"

- A telekommunikációs szolgáltatások nyújtásának és igénybe vételének szabályai értelmében a fogyasztóval való elszámolások hitelességéért a szolgáltatást nyújtó üzemeltető felel. A telekommunikációról szóló törvény 32. paragrafusa értelmében önnek jogában áll követelni a szolgáltatótól a telefonbeszélgetésekért felszámolt díj helytállóságának ellenőrzését, s a számla újraszámolását. Ehhez írjon kérvényt a telefontársaság ügyfélszolgálati osztályának címezve, amelyben megfogalmazza követeléseit. Amennyiben a cégnél nem reagálnak a kérvényére, jogában áll fellebbezni eljárásuk ellen az ukrajnai nemzeti hírközlési szabályozási bizottságnál vagy a bíróságon.

Egyébként azt tanácsolom, annak ellenére, hogy esetleg igazságtalannak érzi a magas számlát, feltétlenül fizesse ki azt. Amennyiben nem teszi meg, a szolgáltatónak a továbbiakban jogában áll követelést támasztani önnel szemben, s így kevesebb lehetősége marad igazolni ártatlanságát az ön telefonszámának terhére lebonyolított külföldi telefonhívásokat illetően, mert szinte automatikusan sértettből vétkessé minősül át. Ezért előbb fizesse ki a számlát, azután forduljon a bírósághoz.

hk