Visszavonták Sztepan Bandera kitüntetését

2011. január 21., 09:00 , 523. szám

A korábbi bírósági döntés nyomán Ukrajnában érvénytelenítették azt a rendeletet, amellyel Viktor Juscsenko korábbi államfő az Ukrajna Hőse posztumusz kitüntetést adományozta Sztepan Bandera nacionalista vezetőnek - közölte az elnöki sajtóhivatal.

Tavaly áprilisban egy donyecki körzeti bíróság már jogellenesnek minősítette a díj odaítélését a nácikkal való együttműködéssel vádolt Sztepan Banderának.

Sztepan Bandera (1909-1959), az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) egykori vezetője, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) alapítója volt. Kortárs ukrán történészek szerint a szovjethatalom idején megvetett ukrán nacionalisták előbb üdvözölték 1941-ben a náci megszállást, majd hadat üzentek a németeknek. Az UPA a nem kommunista lengyel ellenállók (Armia Krajowa) és a szovjetek ellen egyaránt harcolt.

Juscsenko röviddel azelőtt adta ki a - most érvénytelenített - rendeletet, hogy tavaly februárban lejárt volna elnöki megbízatása. Az akkori államfő, aki hazafinak nevezte Banderát, függetlenségi harcosoknak tartja a nacionalistákat. Véleményét korántsem osztják egyöntetűen Ukrajnában, és Oroszországot is ingerli ez az értékelés. Moszkva rendszeresen azzal vádolta meg Kijevet, hogy háborús bűnösöket dicsőit. (MTI/Kárpátalja)