A burgonyatermesztésről A-tól Z-ig

2011. február 4., 09:00 , 525. szám

Olvasóink kérdései nyomán a burgonyatermesztéssel kapcsolatos tudnivalókat vesszük sorra. A témáról Tóth Gyulát, a Terra Dei Alapítvány nyugalmazott szaktanácsadóját és vezetőjét kerdeztük. (Folytatjuk előző számunkban megkezdett témánkat.)

- Mint már szó volt róla, Kárpátalján hagyománya van a korai burgonyatermesztésnek. Mi ennek az eljárásnak a technológiai különlegessége?

- Először is, ki kell választani azokat a korai fajtákat, melyeket a piac igényel. A korai termesztésben gyakorlatilag kevés, alig 8-9 fajtát használnak, piros és sárga héjúakat egyaránt. A piros héjú fajták közül elsősorban a Cleopatra, Amarosa Rosara, a sárga héjúak közül a rövid tenyészidejű Impala, Ukama, Viktória fajták érdemelnek figyelmet.

- Melyek a fajtaválasztás főbb szempontjai?

- A főbb elvárások a következők:

- minél rövidebb tenyészidő;

- tetszetős (piacos) gumóforma;

- jó termőképesség;

- kedvező étkezési tulajdonságok;

- ellenállóképesség a betegségekkel szemben.

- Mit kell tudnunk a termesztéséről?

- A korai burgonya termesztésének technológiája abban különbözik az őszi betakarítású burgonyáétól, hogy a korai termesztésben előhajtatott gumókat használnak ültetéskor. A másik lényeges különbség, hogy a korai burgonyánál a gumók foszlós héjú állapotban kerülnek felszedésre, tárolásra nem alkalmasak.

A korai burgonya után másodnövényként igen sikeresen termeszthetők az őszi káposztafélék, vagy, miként Nagydobronyban, egy kis leleményességgel, a fűszerpaprika (a paprikapalántákat ilyenkor a burgonyasorok közé ültetik ki a végleges bakhátak kialakítását követően). A talaj előkészítése ilyenkor mindenben megfelel a korábban leírtaknak (lásd a cikk első részét lapunk előző számában - A szerk.), azzal a különbséggel, hogy a korai burgonya lényegesen kevesebb termést ad, így a műtrágyaadagokat ebből kiindulva kell kiszámolni. Alaptrágyázáskor a foszforműtrágya 80 százalékát és a kálium 50 százalékát juttatjuk ki, mélyszántás előtt. Tavasszal, vetés előtt, indító trágyaként adjuk a foszforműtrágya 20 százalékát, a káliumnak a 25 százalékát és a nitrogénnek az 50 százalékát. A fennmaradó kálium- és nitrogén-műtrágyát a gumóképzés megindulásakor, a bimbózás kezdete előtt fejtrágyaként juttatjuk ki.

- Hogyan történik az előhajtatás?

- Az előhajtatás időzítésénél számoljunk azzal, hogy a talaj hőmérséklete az ültetéskor az ültetés mélységében 7-8oC kell, hogy legyen. Ezt a hőmérsékletet takarással a talaj március 15-20. körül éri el. Előhajtatásra lapos rekeszeket, ládákat használjunk, melyekbe az egészséges, 60-70 grammos gumókat legfeljebb két sorban helyezzük el. Az előcsíráztatást szórt fény mellett 14-16oC-on végezzük 25-30 napig. Amennyiben késtünk az előhajtatás megkezdésével, úgy felemelhetjük a hőmérsékletet 18-19oC-ra. Ebben az esetben elegendő háromhetes hajtatási időtartam is. Ezenkívül a hajtató létesítményben minden 4-5 m2-re egy-egy 60-75 wattos világítótestet kell elhelyezni. Az előcsíráztatási időszak közepén ajánlatos a ládákat, rekeszeket megforgatni, hogy egyenletes, zömök, 1-2 cm-es hajtásokat kapjunk az ültetés idejére. Ha van rá lehetőségünk, szórjunk a csírázásnak indult gumókra vékony réteg magházföldet, melynek hatására a csírákban megindul a kezdetleges gyökérképződés. Az előhajtatás megkezdése előtt feltétlenül csávázzuk a gumókat rizoktóniás és fuzáriumos betegségek ellen benomil vagy tiofanát-metil hatóanyagú szerekkel.

- Hogyan ültessük a korai burgonyát?

- Az ültetés kisebb területen kapával is végezhető, de a barázda kihúzása kultivátorral komoly előnyt jelent. A barázdákba egymástól 20-25 cm távolságra rakjuk a gumókat. Csak annyi földet húzzunk a barázdára, hogy a gumókat mindössze 5-6 cm vastag földréteg takarja. A 70 x 25 cm-es ültetési sémánál a szükséges vetőgumó-mennyiség 60-70 grammos gumók esetén kb. 3,5 t/ha.

Nálunk a takarásos termesztési módszer a legelterjedtebb, amit perforált fóliával vagy fátyolfóliával végzünk. Mindkét takarásos módszer jól megvédi a hajtásokat a talajmenti fagyoktól -4oC-ig. A fátyolfólia előnye a perforált fóliával szemben, hogy hidegben a hőt visszatartja, melegben viszont jól átszellőzik, ugyanakkor a perforált fóliának jobb a vízáteresztő képessége. A takarásokat április 20. körül szedjük le, de a talajmenti fagyok miatt egy időre még hagyjuk az ágyások mellett, és szükség esetén újra takarjunk. Mindkét takarásos módszer 10-12 nappal hozza előre a burgonya felszedésének idejét.

A hajtások 10 cm-es magasságánál elvégezzük a talajporhanyítást, amely egyben gyomirtás is, és kb. 20-25 cm-es hajtásmagasságnál kijuttatjuk az utolsó adag műtrágyát, valamint kialakítjuk a végleges bakhátakat (töltögetés).

A korai burgonyát a legtöbb esetben legfeljebb a gombabetegségek ellen kell permetezni 1-2 alkalommal. A burgonyabogár a korai termesztésnél csak ritkán szokott komolyabb mértékben fellépni.

Hajtatásban egy bokor alól kb. 0,3-0,4 kg termést kaphatunk optimális termesztési körülmények között.

A hagyományos áruburgonya- és vetőgumó-termesztéssel következő számunkban foglalkozunk.

pszv