Hiányoznak a magyar tankönyvek

Kovács Miklós levele az oktatási miniszternek

2011. február 4., 09:00 , 525. szám

Levéllel fordult Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke Dmitro Tabacsnyik oktatási miniszterhez a magyar iskolák hiányos tankönyvellátása kapcsán.

A KMKSZ elnöke levelében arról tájékoztatja az oktatási tárca vezetőjét, hogy a kárpátaljai magyarságot nyugtalansággal tölti el a magyar tannyelvű általános iskolák tankönyvellátása. Mint rámutat, ezen iskolák 2-4. osztályai számára kilenc éve egyetlen magyar nyelv- és olvasókönyvet sem adtak ki, azaz ezeknek az osztályoknak a tanulói egyáltalán nincsenek ellátva az új tantervek alapján megírt tankönyvekkel a szóban forgó tantárgyakból, bár ezen tankönyvek kéziratait a minisztérium jóváhagyta. Magyar ábécéskönyv sem jelent meg immár négy éve, áll a levélben, amely emlékeztet, hogy a többi tantárgyból rendelkezésre álló tankönyvek tervezett használati ideje szintén lejárt, esetenként 5-6 évvel is, s egyetlen alkalommal sem adták ki azokat újra.

Levele végén Kovács Miklós a KMKSZ nevében arra kéri Dmitro Tabacsnyikot, tegye meg a szükséges intézkedéseket a helyzet rendezése érdekében a magyar tannyelvű iskolák tankönyvekkel való ellátottsága terén.

hk