Kamionsorok a határon

2011. február 4., 09:00 , 525. szám

Az elmúlt hét végére újra több kilométeres kamionsor torlódott fel a csapi közúti határátkelőhelyen, miután az ukrán hatóságok megszigorították a vámvizsgálatot.

A Magyarországról Ukrajnába tartó kamionok pénteken Záhony-Csap térségében még "csupán" kilenc órán keresztül voltak kénytelenek vesztegelni, szombat délutánra azután a várakozási idő húsz órára nőtt, a kamionsor hossza pedig egyes becslések szerint a hét kilométert is meghaladta. Az igen nagy hidegben a rendőrség és a Vöröskereszt a magyar oldalon teát osztott az út mentén veszteglő járművek vezetőinek.

A feltorlódott járműsor a hét első napjaiban csak lassan kezdett olvadni, s még mindig több kilométer hosszú. Szerencsére a személygépkocsival közlekedőket nem érintette az újabb határdugulás.

Sajtóinformációk szerint nemcsak Csapnál uralkodtak ilyen áldatlan állapotok. Az Ukrinform hírügynökség tudósítása szerint az ukrán-szlovák határon időnként még rosszabb volt a helyzet, a kisebb áteresztőképességű Felsőnémeti-Ungvár átkelőhelyen esetenként 30 órát kellett várakozniuk a kamionoknak.

Az ukrán-szlovák és ukrán-magyar határátkelőhelyeken azért alakultak ki az utóbbi napokban hosszú kamionsorok, mert az orosz és belarusz fuvarozási cégeknek nincs Lengyelország területére érvényes tranzitszállítási engedélyük, így a járműveik Ukrajnán át közlekednek - adta hírül az MTI ukrán internetes hírportálokra hivatkozva.

Néhány napig szinte az egész magyar média kiemelt helyen foglalkozott Kárpátaljával. Szomorú, hogy ehhez ismét ekkora felfordulásra volt szükség.

pszv