Kolbászhegyek Mezőgecsén

V. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny

2011. február 4., 09:00 , 525. szám

A több mint tízfokos farkasordító hideg sem riasztotta vissza azt a tizenhat csapatot, amelyek arra vállalkoztak, hogy bemutassák a helybélieknek, valamint a számos idelátogatónak a kárpátaljai, magyarországi, vajdasági disznóvágási és feldolgozási szokásokat, technikákat a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesülete, illetve a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megyei szervezete által megrendezett V. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny keretében.

A csapatok egy kupica fogópálinka lecsúsztatása után kora reggel, hat órakor hozzáláttak a disznóöléshez. A fogók talpraesettségének hála, egykettőre a földre kerültek az állatok, a böllérek pedig bámulatos ügyességgel bántak a szúrókésekkel. Munkájuk minden mozzanatát árgus szemekkel figyelte az öttagú zsűri. A sertések feldolgozása gyorsan zajlott. A legtöbb csapat az utóbbi időben a magyar vidékeken elterjedtté vált, hatékony módszerrel bontotta az állatokat: előbb kivágták a négy sódart, majd levágták a fejet, és azt követően a hasánál bontották fel a jószágot. Miközben a böllérek szorgosan munkálkodtak, segítőik hozzáláttak az ínycsiklandó finom "disznóságok" elkészítéséhez. A rendezvényre a megyéből és annak határain túlról, sőt, messze külföldről ellátogató népes közönség pedig frissiben, a különböző borok és pálinkák elfogyasztása után meg is kóstolhatta azokat.

Különösen népszerű volt a Kész Elemér kígyósi borász által készített erőleves, melynek receptje a következő: egy liter borhoz hozzáadunk hat tojást, 10-15 dekagramm cukrot, ízlés szerint vaníliacukrot, fahéjat, citromlét, mindezt hidegen elkeverjük a borban, és 60-70 fokos hőmérsékletig melegítjük, majd, miután 50 fokra lehűlt, tálalható.

A böllérszakmával 35 éve foglalkozó, Nagymuzsalyból érkezett Szemes Sándor termetéhez méltó nevet választott tíztagú csapatának – Grizli és csapata néven vettek részt a böllérversenyen. Igencsak gazdag volt a kínálatuk, melynek különlegessége a pácolt füstölt sonka és oldalas volt.

Sokan megfordultak a Batári betyárok böllércsapat sátránál, hogy megkóstolhassák a nyárson egészben kisütött mangalica ízletes húsát. Mint Tüzes Tihamér böllér elmondta, négy éve tartanak mangalicát. Ahhoz, hogy finom legyen a húsa, semmilyen vegyszeres takarmányt nem szabad neki adni, inkább a szabadban kell legeltetni. Farmergazdaságában 30 hektáros területen legelteti a mangalicákat. Állományuk jelenleg 140 állatot számlál, és a jövőben mindenképpen gyarapítani szeretnék. Elmondása szerint Ukrajnában egyre nagyobb igény van a mangalica húsára, amely sokkal ízletesebb, kevésbé zsíros, mint az átlag sertés húsa, és sokkal kevesebb koleszterint tartalmaz. A mangalicának páratlanul finom a szalonnája is, a húsából készült bográcsosnak pedig nincs párja. A batáriak által kínált ételkülönlegességek közül kiemelte az áfonyás göngyölt húst, melyhez az áfonyát saját maguk termelik. Lekvárt és szörpöt is készítenek a gyümölcsből.

Asztély csapata Nagy Anikó polgármester vezetésével sok házi jellegű ételt készített. Már előző nap levágtak egy disznót, melyből tepertőt, füstölt kolbászt, abárolt szalonnát, kocsonyát készítettek. Külön kiemelte az Asztélyi Nyugdíjasklub tagjai által készített füstölt kolbászt. Orosz Béla böllér érdeklődésünkre elmondta, hogy a hátáról bontotta fel a disznót, amire sokan voltak kíváncsiak, hiszen ez a bontási módszer kezd feledésbe merülni.

A Guti nagyerdei betyárok csapata Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete elnökének vezetésével friss tepertővel, abárolt szalonnával, tepertős pogácsával, sült kolbásszal, májas és véres hurkával, forralt borral kínálta az eseményre kilátogatókat. Fő specialitásuk a bográcsgulyás volt, melynek az a különlegessége, hogy szaggatott tésztával főzik és guti módra gombával is megízesítik.

Szalóka csapata szintén sok finomsággal várta a rendezvényre kilátogató népes érdeklődősereget. Barta Sándor böllér reggelire hagymás vért készített, majd később májas és véres hurkát, kolbászt, a napi főfogás pedig toroskáposzta volt sült krumplival. Az ételek mellé törkölypálinkát, valamint borókabogyóval, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített forralt bort kínáltak.

Első ízben vett részt a böllérversenyben a vajdasági Kispiac település csapata, melynek vezetője Varbai András böllér, a Vajdasági Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke volt. Ők a vajdasági magyar és szerb ízeket hozták el Mezőgecsébe: pácolt töltött húsokat, vöröshagymán megpirított birka-, disznó- és marhahús- keveréket, specialitásnak pedig toroskáposztát: a disznópörkölthöz káposztát és babot adnak, majd tejfellel behabarják.

A kezdetektől minden évben részt vesz a versenyen a Kiskunfélegyházi Amatőr Királyi Szakács Klub Közhasznú Egyesület. Bodor István böllér az idei versenyen csak a főzésnél mutatta be "tudományát" – a vidékükre jellemző, erősen fűszeres ízvilágú velős májjal, toros káposztával és gulyással várták a vendégeket.

Bojtor Tibor séfnagymester, a Királyi Asztal Lovagja és Főkóstolója, Királyi Főszakács, az Amatőr Királyi Szakács Klub Közhasznú Egyesület elnöke a csapatok munkáját értékelő zsűri elnökeként lapunk érdeklődésére elmondta: "Örömteli tény, hogy idén tizenhat csapat vett részt a versenyen, amelyek magas szinten mutatták be a régi böllérhagyományokat, és az általuk készített ételekkel is nagyon elégedett volt a szakmai bíráló testület."

A megnyitóünnepségen elsőként Mester András, Mezőgecse polgármestere köszöntötte a meghívott vendégeket: Tóth Istvánt, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának főkonzulját, Gyurin Miklós konzult, Kovács Miklóst, a KMKSZ elnökét, Brenzovics Lászlót és Milován Sándort, a KMKSZ alelnökeit, Orosz Ildikót, a KMPSZ és a Rákóczi-főiskola elnökét, Bihari Andrást, a Beregszászi Járási Tanács elnökét, Medvigy Istvánt, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal elnökhelyettesét. Ugyancsak köszöntötte a böllércsapatokat, amelyek messze földről is eljöttek a versenyre. Hangsúlyozta, hogy idén már nemzetközivé vált a rendezvény, hiszen amellett, hogy kárpátaljai csapatok is jóval nagyobb számban jöttek el a versenyre, négy magyarországi, valamint egy vajdasági csapat is részt vett a megmérettetésben. Majd köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak, valamint a lebonyolításában részt vevőknek. Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, megyei képviselő elmondta: "Gratulálni szeretnék a szervezőknek, hiszen aki visszajár erre a rendezvényre, tanúsíthatja, hogy évről évre egyre több a versenyben részt vevő csapat. Kívánom, hogy mindenki jó hangulatban, vidámságban töltse a mai napot, hogy fennmaradjon ez a magyar hagyomány, amelyet egyes vidékeken már az Európai Unió is fenyeget. A mezőgecsei böllérverseny legyen egy olyan rendezvény, amelyen végső esetben politikai menedékjogot kaphatnak a disznóvágás hívei egy-egy disznó leszúrása erejéig." Beszéde végén pedig további jó szórakozást és kellemes időtöltést kívánt az egybegyűlteknek. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Rákóczi-főiskola elnöke szintén a régi hagyományokra utalt: "Régen az időjárás meghatározta a disznótorokat, mint ahogy az is, hogy egy nagy család, közösség, mikor, milyen sorrendben vágott disznót, így aztán egész télen mindenki friss húst, friss kolbászt ehetett, s ahogy nagyanyám feljegyezte, még azt is számon tartották, hány méter hurkát, kolbászt, és milyen húst küldtek neki, hogy jövőre ugyanezt küldje vissza." Ugyancsak köszöntette a megjelenteket Lődár Jenő görög katolikus parochus.

A megnyitót követően a művelődési házban műkedvelő együttesek és zenészek adtak elő színvonalas kulturális műsort. Elsőként a Beregszász Dixieland Band koncertje aratott közönségsikert, majd a mulatós zenét játszó derceni Melodyc együttes szórakoztatta a nézőket. Ezután a Derceni Gyöngyösbokréta Népi Együttes, a Mezőgecsei Művelődési Ház és a Mezővári Művészeti Iskola tánccsoportjai adták elő fergeteges táncaikat. Hatalmas tetszést arattak az Asztélyi Nyugdíjasklub és a Császlóci Csicsergő Csajok zenés-táncos előadásai, csakúgy, mint a Tiszapéterfalváról érkezett Kokas népzenei együttes, melynek fellépését vastapssal jutalmazta a lelkes közönség. Bacskai Béla szalókai nagyvőfély pedig disznótori rigmusokkal szórakoztatta az egybegyűlteket.

A műsort követően sor került a böllérek és szorgos segítőik munkáját értékelő öttagú zsűri döntésérnek kihirdetésére. Mint azt Csizmár Sarolta zsűritag, a Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség elnöke közzétette, a legízletesebb gulyásételeket a kiskunfélegyházi Bodor István készítette, a legjobb toros specialitást az ungvári Zakarpatszka Piknica csapata, a legjobb hentes- és csapatmunkát a Horváth Gergő által vezetett mezőgecsei csapat végezte, a legjobb hurkát a mezővári Röfike, a legjobb kolbászt a sárosoroszi Búbos kemence készítette, a legjobb forralt bort a nagymuzsalyi Grizli és csapata, a legjobb fogópálinkát a nagyecsedi csapat kínálta. A Beregszászi Járási Tanács és a Beregszászi Járási Közigazgatási hivatal különdíjában a Batári betyárok csapata részesült. A Mezőgecsei Böllér- király címet, és azzal együtt két malacot, továbbá az V. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny vándordíját, valamint az Andromeda Travel jóvoltából egy négyszemélyes görögországi utazást a Vajdaságból érkezett Kispiac település csapata nyerte. A díszes kupát Bojtor Tibor, a zsűri elnöke nyújtotta át, aki köszöntötte a versenyre érkezett csapatokat, kiemelve, hogy a mezőgecsei böllérverseny egyre szélesebb körűvé, egyre népszerűbbé válik.

Az V. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny disznótoros bállal ért véget, melyen a Bózsár-zenekar húzta a talpalávalót. A rendezvényt a Szülőföld Alap támogatta.

bj–bzs