Arcüreggyulladás

2011. február 11., 09:00 , 526. szám

Az utóbbi napokban fáj az arcom, hőemelkedésem van és fehér, gennyes váladék folyik az orromból. Milyen betegségbe estem, s miként gyógyulhatok meg? - telefonált be szerkesztőségünkbe egy benei olvasónk. Kérdéseit dr. Duma Bélához, a Beregszászi Járási Kórház fül-orr-gégészéhez továbbítottuk.

- A betegnek minden bizonnyal arcüreggyulladása van - fejti ki a szakorvos. - A kórt leggyakrabban a Staphylococcusokhoz vagy a Streptococcusokhoz tartozó baktériumok okozzák, de a megfázás, az influenza és bármilyen vírusos eredetű fertőzés szövődményeként is kialakulhat, mely betegségek legyengítik a szervezet immunrendszerét, sőt a rossz fogak is kiválthatják ezt a megbetegedést. A gyulladás következményeként az arc-, illetve a homloküreg megtelik gennyes, nyálkás váladékkal, ami a komplikált arcüreggyulladás esetén nyálkahártyadagadást okoz, melynek folytán elzáródnak az arc-, valamint a homloküreg kivezető csatornái, a váladék nem tud kifolyni, s így erős nyomás és fájdalom jelentkezik mind az arcban, mind a homlokban. Az arcüreggyulladás szövődményeként pedig különböző betegségek alakulhatnak ki. A lecsorgó váladék bejut a légutakba, s légcsőhurutot (bronchitiszt), illetve tüdőgyulladást okozhat. Emellett a váladék ritkábban a gyomorba is bekerülhet, nagyobb problémát jelent viszont, hogy károsíthatja a szívet, a vesét, reumás állapotot idézhet elő. Az orrüregre átterjedő arcüreggyulladás - lévén, hogy az orrüreg kapcsolatban áll a középfüllel - középfülgyulladást válthat ki, s mivel az arcüreg közel van az agyszövethez, agyhártyagyulladást (meningitiszt) is okozhat.

- Melyek az arcüreggyulladás tünetei, s miként gyógyíthatjuk meg a beteget?

- A kór szimptómái közé tartozik, hogy erős, inkább tompa fejfájást érzünk az arc-, illetve a homloküreg tájékán, fáradékonyak leszünk, alacsony, 37,2-37,5 Celsius-fokos hőemelkedés lép fel, a betegség kezdeti stádiumában fehér, a folytatódó stádiumban pedig sárga vagy zöld színű, gennyes váladék kezd folyni az orrból, melynek színe - az utóbb említett stádiumban - attól is függ, milyen baktériumok okozták a megbetegedést. Diagnosztizálása nem okoz gondot, az orrüreg tükrözésével is felismerhetjük, s további segítséget nyújt a felismerésében az arcüreg röntgenvizsgálata. Gyógyítása során orrcseppeket, a nyálkahártyadagadást eloszlató allergia elleni gyógyszereket, illetve antibiotikumokat szedetünk a pácienssel, a kezelés 5-6. napját követően pedig fizikoterápiát, konkrétan elektroforézist, illetve ultrahangos melegítést alkalmazunk. A kezelés időtartama a beteg egyéni állapotától függ, van, akinél már öt nap elteltével megszűnnek a szimptómák, de akár egy-két hétig is elhúzódhat a terápia. Ha viszont komplikált arcüreggyulladás lép fel, elengedhetetlen az arc-, valamint a homloküregben felgyülemlett és lefolyást nem találó váladék lecsapolása. Tudom, a betegek félnek ettől a beavatkozástól, ám nem jár fájdalommal, csak kellemetlen, s ez a legmegfelelőbb eljárás, melyet követően a páciens azonnal megkönnyebbül, elmúlik a nyomás és a fájdalom.

- Miképpen előzhetjük meg a betegség kialakulását?

- Óvakodni kell a megfázástól, oltassuk be magunkat az influenza ellen, kezeltessük a rossz fogainkat, s már az első tünetek jelentkezésekor forduljunk orvoshoz. Az arcüreggyulladás helyes és idejében megkezdett kezelése nagyon sok szövődménytől és nem kívánatos komplikációtól menti meg a beteget.

Lajos Mihály