A csapiak nem kérnek a menekültszállásból

2011. február 11., 09:00 , 526. szám

Mint már lapunkban beszámoltunk róla, Ukrajna európai uniós támogatást kapott tíz menekültszállás létesítésére. S felmerült a terv, miszerint ezek egyikét Csapon hoznák létre, a település lakossága azonban hallani sem akar ennek felépítéséről, így a városi tanács február 9-én tüntetést szervezett a határőrparancsnokság épülete előtt, tiltakozva a terv megvalósítása ellen, melyen jelentős tömeg gyűlt egybe, hogy transzparensekkel a kezükben nyomatékosítsák követelésüket. Megkértük Balogh Oszkárt, a Csapi Városi Tanács KMKSZ-frakciójának vezetőjét, a városi tanács költségvetési bizottságának elnökét, fejtse ki az üggyel kapcsolatos véleményét.

– 2005-ben a településen már megnyílt egy semmilyen engedéllyel nem rendelkező, ideiglenes menekülttábor, melyet a városközpontban, a határőrlaktanya egyik elhanyagolt épületében alakítottak ki, s csak egy kerítés választja el a város ukrán tannyelvű középiskolájától, valamint több lakástól. Ezt a létesítményt azonban be akarják zárni, mert nem felel meg az európai uniós követelményeknek. A múlt év decemberében azután a határőrség azzal a kéréssel fordult a városi tanácshoz, hogy adjon engedélyt egy európai uniós pénzekből finanszírozott új menekülttábor felépítésére, melyet a régi helyén hoznának létre. Az önkormányzat azonban a december 31-i tanácsülésen elutasította a kérést. Rossz tapasztalataink vannak ugyanis az eddig itt illegálisan működő menekültszállással kapcsolatban, ahová még a tisztiorvosi szolgálat szakembereit sem engedik be, az Ungvári Járási Köjál főorvosától pedig olyan információt kaptunk, mely szerint 2008-ban maláriás megbetegedéseket jelentettek a városból. Amellett a menekültszállást mindössze egy kilométer választaná el az államhatártól, így újra és újra szökésre csábítaná az illegális migránsokat.

Jurij Szambor ezredestől, a határőr-parancsnokság vezetőjétől olyan információt kaptunk, hogy a határőrség a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatalhoz fellebbezett a városi tanács határozata ellen. Galina Car, Csap polgármestere viszont kijelentette: nem adják fel a harcot, s mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a terv megvalósítását.

A tüntetést követően tanácskozásra került sor a városi tanács, a határőrség és európai uniós szakértők részvételével, melyen a határőrség végül ígéretet tett arra, hogy a Csapi Városi Tanács beleegyezése nélkül nem hoznak létre Csapon menekülttábort.

Lajos Mihály