Már csaknem harmincezren kértek honosítást

2011. február 18., 09:00 , 527. szám

Semjén Zsolt szerint a közigazgatás felülmúlta önmagát, szakmailag hibátlanul, kiemelkedő empátiával folyik az ügyintézés.

Csaknem harmincezer honosítási kérelem érkezett az eljárás január 3-i indulása óta - mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának keddi ülésén.

Semjén Zsolt szerint a közigazgatás felülmúlta önmagát, szakmailag hibátlanul, kiemelkedő empátiával folyik az ügyintézés, napi közel nyolcszáz kérelem érkezik, s az eddig befutott közel harmincezer kérelem közül mintegy négyezer feldolgozása már befejeződött. Március 14-én elkezdődik az állampolgárság kiadása és elindulnak az eskütételek - tette hozzá Semjén Zsolt és megerősítette, az állampolgársági törvény nem diszkriminatív, mert nem tartalmaz etnikai kitételt, és mindenben megfelel az uniós országok gyakorlatának.

A jogszabály a román állampolgársági törvény mintájára született, s ha Románia havi 10 ezer útlevelet adhat ki a Moldáviában, és a világon élő románság számára, akkor senki nem szólhat egy szót sem, ha Magyarország a határon túli magyarság tekintetében hasonlóan cselekszik - jelentette ki Semjén Zsolt, aki kiemelte: az egyszerűsített honosítási eljárás miatt nemhogy nem vált feszültté a viszony a környező országokkal, de sosem voltak még ilyen jók a kapcsolatok - bár Szlovákia tekintetében vannak problémák (a gondok nem a szlovák néppel vannak), és Magyarország törekszik a párbeszédre.

Ukrajnában vannak jogi problémák, mert ott elméletileg nem ismerik el a kettős állampolgárságot, de ez nem a magyarok, hanem a Dnyeper menti oroszok miatt van így - mondta, kiemelve: az állampolgárság kiadása itt is zökkenőmentes. Hozzátette: természetesen, attól, hogy egy ottani magyar felveszi a magyar állampolgárságot, attól rá Ukrajnában még az ukrán törvények vonatkoznak.

Potápi Árpád, a testület fideszes elnöke jelezte: azt tervezik, hogy minden olyan területre ellátogatnak majd, ahol magyarok élnek. Szili Katalin, a bizottság független alelnöke úgy fogalmazott: a testület létrejötte jó lehetőséget kínál a nemzeti értékek folyamatos figyelemmel kísérésére. (zzz/hirado.hu/MTI)