Retekkel kezdődik az idény hajtatásban

2011. február 18., 09:00 , 527. szám

A hajtatásban zöldséget termesztő gazdák már javában dolgoznak azon, hogy március utolsó napjaira az asztalunkra kerülhessen a friss hónapos retek. A hónapos retek fajtaválasztásával, termesztésével, növényvédelmével és értékesítésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót, a Terra Dei Alapítvány szaktanácsadóját kérdeztük.

- Miért éppen a retek lett a gazdák kora tavaszi slágernövénye?

- Nagydobronyban és a környékén a gazdák jelentős része hideghajtatással foglalkozik, s szinte mindenki vet valamilyen előveteményt a hajtató létesítményében ez idő tájt. A fő kultúra ugyanis mifelénk a paradicsom, a paprika vagy az uborka, amelyek elé időben éppen befér valamilyen hidegtűrő vetemény, ami leginkább zöldhagyma vagy hónapos retek szokott lenni. A környéken olyan a hajtató létesítmények termésstruktúrája, hogy nagy mennyiségben, nagy hajtató felületen termesztünk retket, ami mindenki számára előnyös, hiszen így a nagybani felvásárlók is tudják, hová érdemes betérni retekért, azaz megoldott, de legalábbis könnyebb a termés értékesítése.

- Milyen fajtát válasszunk fólia alatti termesztésre?

- Az elmúlt években leginkább az óriás vajretek típus nyert teret, elsősorban azért, mert ezen fajták jellemző tulajdonsága, hogy gumóik nagyra nőnek, elérik a négy centiméteres átmérőt, de még az ilyen nagy gumók sem hajlamosak a pudvásodásra, és csípőssé sem válnak a megfelelő termesztési technológia betartása esetén. Nyilván az is kedvező a termelő számára, hogy az ilyen nagyobb méretű retekből kevesebbet kell egy csomóba kötni. Habár természetesen az aktuális piaci kereslet is befolyással van arra, éppen hány retek egy csomó: nagy kereslet esetén a kereskedők vagy a termesztők megengedhetik maguknak, hogy valamivel kevesebb retket kínáljanak ugyanazért a pénzért, mint amikor csekély a vásárlói érdeklődés a portékájuk iránt. Környékünkön a holland Nunhem vetőmagtermesztő cég két fajtáját termesztik nagy előszeretettel a gazdák, az egyik a Sora F1, a másik a Dabel F1. Mint az elnevezésük is mutatja, mindkettő hibrid. Ugyancsak népszerű még a Helro - szintén hibrid -, s az Enza Zaben Celesta elnevezésű fajtája. Ezek fémzárolt, kalibrált vetőmagok, s ennek megfelelő az áruk is, azaz nem olcsók. Mivel azonban a piac igényessé vált, a gazda kénytelen megvásárolni a drága vetőmagot, ha jó áron akarja értékesíteni a termését.

- Hogyan készítsük elő megfelelően a talajt a retek számára?

- A talaj előkészítésével kapcsolatban mindig el szoktuk mondani, hogy mindenekelőtt el kell takarítani a termőterületről az előző év kultúrájának maradványait, és át kell mosni a földet; különösen, mivel tudjuk, hogy a hónapos retek nem egy só tűrő növény. Ha nem mossuk át megfelelően a földet, és nem töltjük fel vízzel legalább 70 százalékos telítettségig, akkor egyenetlen lesz a kelésünk: az előző évi ültetvény sorai mentén szépen kikelnek a növények, a sorközökben viszont a magas sótartalom miatt - még ha ki is kell a vetésünk - nehezen fejlődik majd. Átmosás után gyakorlatilag csak a kalciumot - mész formájában - és a nitrogént kell pótolni, a többi tápanyag megfelelő mennyiségben marad a talajban a tavalyi főnövény után. Ajánlatos tehát a talaj megmunkálásakor, az utolsó frézerezés alá kiszórni 3kg/100 m2 nitrogénműtrágyát egyenletes elosztásban és hat kg gipszet vagy mészport.

- Hogyan vessünk?

- Miután 160-250 hrivnyába kerül egy negyedkilónyi, azaz 100 négyzetméterre való vetőmag, a nagydobronyi gazdák az utóbbi években elkezdték szemenként vetni a hónapos retket. Fontos, hogy jól előkészített, morzsalékos, egyenletesre simított felszínű talajba vessünk. Ha ez megvan, akkor jön el az úgynevezett lyuggató deszka ideje, ami nem más, mint egy 60x120 centiméteres deszka, amelybe 6x6, vagy 6x7 cm-es térállásba kis, két cm hosszúságú bütyköket csavaroznak. Ezt a deszkát a talajba nyomva készíthetjük el a vetőmagok számára a gödröcskéket. Azért említettem kétféle térállást, mivel a Dabel és a Helro kisebb lombozatú és gumójú növény, így sűrűbb térállásban is megnő, míg a Sora meg a Celesta nagyobb levelű és gumójú, azaz ritkábban vetendők. Ennek megfelelően a négyzetméterenkénti magszám 250 és 350 szem között kell, hogy változzon fajtától függően. A kiszórt magokra egy cirokseprűvel vékony réteg földet húzunk, s porlasztott vízsugárral, kis adag vízzel beöntözzük a vetést úgy, hogy a felszín vizes legyen, hozzámossa a talajszemcséket a magokhoz. Ezután többnyire ajánlatos letakarni a vetést valamilyen használt fóliával. A legmegfelelőbb erre a fátyolfólia.

- Milyen gondozást igényel a vetés?

- Tekintettel a jelenlegi időjárásra, az éjszakai kemény fagyokra, akár a többrétegű takarás is elképzelhető. Takarás alkalmazásánál azonban figyeljünk oda, hogy mihelyst a növények kikeltek, azonnal vegyük le róluk a fóliát. De amennyiben éjszakánként továbbra is kemény, -5- -6 fokos fagyok vannak, akkor esténként tanácsos még visszahúzni a takarást a talajra, s addig rajta hagyni, míg reggel a nap hatására fel nem melegszik a levegő. Ez az eljárás talán sok gonddal jár, de elkerülhetetlen. Tudnunk kell ugyanis, hogy ha huzamosabb időre rajta hagyjuk a növényeinken a többrétegű takarást, azok megnyúlnak, miközben normális gumók sem alakulnak ki. Ezért nem javasolható a dupla takarás se, ahogyan például az uborkánál szokásos. (Folytatjuk.)

pszv