Az UNE átírja, a Szvoboda felgyújtja

Történelmünk: Verecke

2011. február 25., 09:00 , 528. szám

Múlt szombatra virradóra felgyújtották a magyar honfoglalási emlékművet a Vereckei-hágón, a feltételezett tetteseket elfogták – adta hírül az ungvári ua-reporter.com az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálatára hivatkozva.

A hírportálnak a kárpátaljai megyei rendőrségnél az eset kapcsán később elmondták, hogy szombatra virradó éjszaka az állami őrszolgálatnak a közelben futó Barátság kőolajvezeték nyomvonalán járőröző munkatársai figyeltek fel a magasra csapó lángokra a Vereckei-hágónak azon a részén, ahol a honfoglalási emlékmű áll. Az őrök kapcsolatba léptek az állami közlekedésrendészet (DAI) alsóvereckei (Nizsnyi Vorota) ellenőrzőpontjával, ahonnan a DAI egy járőre mindjárt a helyszínre indult. A hágótól nem messze a közlekedésrendészek megállítottak egy, az erdei úton velük szemben haladó Hyundai Tucson típusú személygépkocsit, amelyben három kárpátaljai illetőségű férfi utazott. A férfiakat őrizetbe vették és a rendőrség területileg illetékes volóci járási osztályára szállították. A hírek szerint az előállítottak egyike vallomást tett, ismertetve, miként gyújtotta fel társaival együtt az emlékművet.

Mint a helyszínen kiderült, az emlékművet autóabroncsokkal rakták körül és – vélhetően benzin segítségével – meggyújtották azokat. A tűz első pillantásra nem okozott komoly kárt az emlékmű szerkezetében, mivel az terméskőből és vasbetonból készült. Azonban mint az felvételeinken is látható, s a helyszínen járt emberek is megerősítik, a központi oltárkő mégiscsak jelentősen megrongálódott, a kemény gránittömb megrepedezett, a belevésett kereszt is sérült.

Nem sokkal később az is elterjedt, hogy a rendőrség a szélsőjobboldali Szvoboda párt Kárpátalja megyei szervezetének három vezetőjét gyanúsítja a vereckei emlékmű felgyújtásával. A ua-reporter.com idézte a Szvoboda sajtószóvivői irodájának múlt szombaton kiadott közleményét, amely szerint letartóztatták a párt Kárpátalja megyei szervezetének három vezetőjét, Oleg Kucin elnököt és helyettesét, Ruszlan Polivkát, valamint Tomas Lelekácsot, az ungvári városi szervezet elnökét. A pártközlemény szerint azonban a Szvoboda kárpátaljai tisztségviselőit a rendőrség akkor állította elő, amikor egy lembergi (lvivi) pártrendezvényről tartottak gépkocsival hazafelé.

A három személyt mintegy két napig tartották fogva – ugyancsak a párt közlése szerint – a rendőrséggel való szembeszegülésről felvett, szerintük hamis jegyzőkönyv alapján. Az MTI tájékoztatása szerint Oleg Kucin elmondta, hogy a rendőrök durván bántak vele, nem engedtek hozzá ügyvédet, s miután megtagadta a vallomástételt, Volócról Szolyvára szállították, ahol köztörvényes bűnözőkkel zárták egy cellába. Azt is közölte, hogy kétnapos őrizete alatt nem kapott sem élelmet, sem vizet.

A három pártvezetőt végül hétfőn helyezték szabadlábra, s akkor a helyileg illetékes volóci járási bíróság egyúttal csoportosan elkövetett garázdasággal vádolta meg őket, az ukrán büntetőtörvénykönyv 296. paragrafusának 2. része alapján, amiért négy évig terjedő szabadságvesztés is kiróható. A vád alapján a bíróság bármikor elrendelheti a gyanúsítottak újbóli őrizetbe vételét – teszi hozzá az MTI.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elítéli a vereckei magyar honfoglalási emlékmű elleni hétvégi támadást, a szövetség a gyújtogatást a kárpátaljai magyarság ellen irányuló cselekedetként értékeli. Azonban mint Kovács Miklós, a szövetség elnöke lapunknak nyilatkozva hangsúlyozta, ennek a mostani esetnek az a különlegessége, hogy a korábbi esetekkel ellentétben a rendvédelmi szervek elfogták a tett elkövetésével gyanúsítható személyeket. "Miután az elkövetők ellen vádat emeltek, úgy tűnik, hogy ez alkalommal az ügy végigmegy a bírósági vonalon is, azaz reményeink szerint ítélet születik az ügyben. A bírósági eljárásban pótmagánvádlóként a KMKSZ is részt kíván venni, azaz be fogjuk őket perelni az okozott anyagi kár és a helyreállítás költségeinek megtérítése végett" – tette hozzá Kovács Miklós.

Az MTI kérdésére, hogy milyen büntetésre számíthatnak a tettesek, Kovács kifejtette: a hatóságokon múlik, hogyan minősítik a cselekedetet, de azt figyelembe kell venni, hogy az anyaország anyagi támogatásából emelt vereckei emlékmű jogállása továbbra is rendezetlen, az építmény hivatalosan nem minősül emlékműnek, jóllehet a tulajdonjogát a múlt évben hivatalosan is a KMKSZ-re ruházta a magyar kormány.

A magyar vezető azt is szóvá tette, hogy a sajtójelentések a vereckei magyar honfoglalási emlékmű felgyújtásáról szólnak, miközben az emlékjel köztudomásúan éghetetlen vasbetonból készült. A KMKSZ már az emlékmű másfél évtizede kezdődött építése előtt számolt azzal, hogy támadások érhetik a létesítményt, ezért építettek ilyen kivételesen erős konstrukciót – tette hozzá.

Kovács azt is kifejtette, hogy a vereckei emlékmű elleni támadás hatósági megítélésében szerepet játszhatnak a kárpátaljai magyarságtól független tényezők is. Szerinte az ügy nagypolitikai színezetet kaphat azáltal, hogy a feltételezett elkövetők a múlt év végi ukrajnai helyhatósági választásokon – elsősorban Nyugat-Ukrajnában – rendkívüli módon előretört szélsőjobboldali Szvoboda párt regionális vezetői. A kormányzó Régiók Pártja (PR) ezért a magyar emlékmű elleni atrocitás felhasználásával megpróbálhatja kompromittálni a nacionalista pártot, amelyről egyébként Ukrajna-szerte az a szóbeszéd járja, hogy a PR pénzeli a mérsékeltebb ukrán jobboldal megosztása érdekében – emlékeztetett a KMKSZ elnöke az MTI-nek nyilatkozva.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében tiltakozott a honfoglalási emlékmű felgyújtása ellen Kovács Béla, a párt európai parlamenti képviselője. A Jobbik honlapján megjelent közleményében a politikus egyben felkéri az ukrán rendvédelmi szerveket, hogy "derítsék fel az elkövetők személyét, tettük motivációjának okát". "Amennyiben hitelt érdemlően bebizonyosodik, hogy az említett szervezet volt az elkövető, megszakítok minden eddig folytatott tárgyalást velük és kérelmezni fogom a Szvoboda kizárását az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségéből" – tette hozzá közleményében.

zzz