Boríték-pár a honfoglalásról

2011. február 25., 09:00 , 528. szám

Miközben egyesek megsemmisíteni igyekeznek a magyarság honfoglalását megörökítő vereckei emlékművünket, mások azon munkálkodnak, hogy minél inkább agyunkba-lelkünkbe véssék azon jeles esemény történetét, amelynek a kövek emlékét megőrizni hivatottak.

Újabb érdekes kezdeményezéssel állt elő Guthy István munkácsi filatelista, a Kárpátaljai Filatelisták Fekete Ferenc Egyesületének elnökségi tagja, amely méltán tarthat számot a ritka postai küldeményeket és történelmünket kedvelő gyűjtők érdeklődésére. Olvasóink még emlékezhetnek a fékezhetetlen fantáziájú nyugalmazott mérnök és feltaláló közelmúltbeli vállalkozásaira, melyek során például egyedi jubileumi képeslapokat és bélyegeket juttatott el postai úton az érdeklődőknek a honfoglaló magyarok vereckei bevonulásának 1115. évfordulója alkalmából.

Nemrég "páratlan" levélboríték-párral állt elő, melyek ugyancsak a honfoglalás 1115 évvel ezelőtti kezdetének állítanak emléket. A két boríték jelképesen kívánja bemutatni a honfoglalás kezdeti, egymást követő két mozzanatát, azaz amint a honfoglaló seregek megközelítik a Vereckei-hágót, majd amint eleink a hegyek közül kiérve a síkságra lépnek a későbbi Munkács térségében. Az első borítékon a vereckei honfoglalási emlékmű látható, a másikon a munkácsi városháza.

Amint azt Guthy Istvántól megszokhattuk, a borítékok a látható illusztrációkon és bélyegeken kívül rejtett információkkal és technikai érdekességekkel is szolgálnak. Kettős értelmezésű 22 pontlyukasztás jelképezi például a különleges módon megformázott fősereget és a honfoglalás kezdetének dátumát. A pontlyukasztások fényvisszaverő tulajdonságúak.

Mint kitalálójuk fogalmaz, a boríték-páron a honfoglalás két epizódja annak 1115. évfordulóján "történik": a lebélyegzések dátuma: 2010. december 11., Árpád-napja.

A szakmai elismerés jele, hogy Guthy István vállalkozásairól rendre beszámol a Bélyegvilág, a magyar filatelisták szaklapja is.

pszv