Kapható a farsangi Irka!

2011. február 25., 09:00 , 528. szám

Szélvész gyorsaságával terjed Kárpátalján legkedveltebb gyermeklapunk, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által megjelentetett Irka idei első száma.

Az idén 18. évfolyamát kezdő, azaz immár emberi léptékkel is "nagykorú" kiadvány sárgára-rozsdabarnára pingált legújabb számát a télnek és a farsangnak szenteli. Főleg e két, egymástól szinte elválaszthatatlan februári témáról szólnak a lapszám költőinek, többek között Szalai Borbálának, Szűcs Ferencnek, Horgas Bélának, Bús Ilonának, Kányádi Sándornak, Weinrauch Katalinnak, Kosztolányi Dezsőnek, Mészely Józsefnek a versei. Akik szeretik az irodalmat és a szép történeteket, elolvashatnak még egy-egy részletet a sárga Irkában Varga Katalin Tündérek éjszakája című meseregényéből, valamint Jack London A vadon szava című regényéből. Ugyancsak nekik szól Hárs László A jégcsapba zárt tündér című meséje, valamint a Lassan járj - tovább érsz című lengyel népmese és a görög regevilágból vett történetek is.

Ami az Irka hagyományos rovatait illeti, ismét jelentkezik tanulságos történeteivel az Útravaló, valamint a Bibliai ábécé, amely immár a "J" betűnél és a Jerikó, Jeruzsálem, Jetró stb. címszavaknál tart. A Számítógép-suli folytatja az ECDL-feladatokkal kapcsolatos tudnivalók ismertetését, míg a Körbenézőből megtudhatjuk egyebek mellett, miért vonulnak téli álomra egyes állatok, s mi mindent rejthet a tenger mélye. Folytatódik Illár Lénárdnak az élővilágot bemutató sorozata, a Mindenféléből pedig kiderül többek között, miként készíthetünk alkoholmentes bólét, valamint hogy mikor és hogyan halt meg II. József, a "kalapos király".

Újra jelentkezik a Postabontás rovat leveleivel, verseivel és rajzaival. A szerkesztők ezúttal is arra kérik a lap minden kedves levelezőjét, hogy nevüket, osztályukat ne csak a borítékon, hanem minden esetben a levélben is tüntessék fel. A Nyitva van az aranykapu rovat három játékot kínál azoknak, akik belefáradtak a szüntelen olvasásba, majd mindjárt ezután öt rejtvény teszi próbára az agysejteket.

Ezúttal is jelentkezik a Döngicsélő, az óvodások melléklete, amely a versek, mesék és játékok mellett értékes tanácsokkal szolgál ahhoz, miként készíthetnek a legapróbb olvasók szüleik és nevelőik segítségével papír szélforgót. Talán mondanunk sem kell, hogy a gyerekek most is találhatnak a lapban kifestőket, amelyeket az Irka többi illusztrációjához hasonlóan Kulin Ágnes grafikus készített a számukra.

pszv