Szemüveget a nagyáruházakból?

2011. február 25., 09:00 , 528. szám

A napokban egy üzletközpontban vettem magamnak olvasószemüveget, de utólag furdal a kérdés: helyesen tettem-e, hogy nem optikai szaküzletben, hanem áruházban kerítettem sort a szemüvegvásárlásra? - érdeklődött szerkesztőségünknél egy ungvári olvasónk. Kérdését dr. Ilkova Annához, a Beregszászi járás szemész főorvosához továbbítottuk.

- Az utóbbi időben csakugyan lehet szemüvegeket is vásárolni az üzletközpontokban, ám senkinek sem ajánlom, hogy a polcról leemelt, recept nélkül adott okulárékat használják - fejti ki a szakorvos. - Az sem biztos, hogy szemüveg szükséges a látásproblémák kiküszöböléséhez, hisz' sok olyan kór ismeretes, melyeken a lencse nem segít. Elképzelhető, hogy a páciensnek szürke- vagy zöldhályogja van, esetleg megsérült az egyik szemhártyája, s ezek a betegségek más jellegű kezelést igényelnek. Csak a szemész tudja megítélni, hogy csakugyan szemüveget kell-e viselnie a betegnek, s a különböző vizsgálatok során ő dönti el, milyen lencse adja vissza a páciens teljes értékű látását. Ezt követően receptet ír az optikus számára, aki ennek alapján minősített üvegből és keretből álló szemüveget készít az igénylőnek, a minősítettség pedig azt jelenti, hogy a keret nem görbe, nem törik el könnyen, jól illeszkedik, nem okoz kellemetlen érzést a fülek tövében, valamint az orrnyergen. Míg a jó minőségű termékeket forgalmazó, világszerte elismert gyáraktól megrendelt, minősített lencsék tiszták, szennyeződésmentesek, átlátszóak, s nem torzítják el a tárgyak alakját.

A technikai fejlődésnek köszönhetően már olyan szemüvegeket is lehet kapni az optikusoknál, melyek nem engedik át az ibolyántúli sugarakat, vannak lencsék, melyekkel elérhetjük, hogy a hosszú időn át végzett számítógépes munkától se fáradjon el a szemünk, a gépkocsivezetők számára pedig olyan okulárékat gyártanak, melyek lencséje visszaveri a szembe jövő gépkocsik fényszórójából sugárzó vagy a vizes úton megcsillanó fényt.

Természetesen elképzelhető, hogy optikusok is bérelnek pavilonokat az üzletközpontokban, s ha az orvos által írt recept alapján ők készítik el ott a szükséges szemüvegeket, akkor azok éppen olyan jó minőségűek, mint ha különálló optikai szaküzletekben szereznénk be azokat. Ám még egyszer leszögezném: semmiképp se vásároljunk recept nélkül árusított szemüvegeket!

Lajos Mihály