A lakó nem felel a lakóközösség tartozásáért

2011. március 11., 09:00 , 530. szám

"A házban, amelyben élek, a lakók elhatározták, hogy nem kívánják igénybe venni a továbbiakban a ZSEK (lakásgazdálkodási vállalat - a szerk.) szolgáltatásait, s ezért létre akarják hozni a többlakásos ház társtulajdonosainak egyesületét (THTE). Sok jót mondtak erről a házkezelési formáról, én azonban tudni szeretném, hogy az átalakulás után is megőrizhetem-e azokat a kedvezményeket, amelyeket a lakbérfizetés terén jelenleg élvezek, illetve elveszíthetem-e a lakásomat, ha esetleg a THTE adósságot halmoz fel a kommunális szolgáltatásokért?"

- Az olvasó legyen egészen nyugodt, minden kedvezményét és szubszidióját megőrizheti a THTE létrehozása után is, mivel azokat Ukrajna törvényei garantálják, s nem függnek a lakás tulajdonformájától. Amennyiben a THTE vezetése valamiképpen mégis megpróbálná figyelmen kívül hagyni a törvényi normákat, forduljon panasszal az illetékes járási vagy városi állami közigazgatási hivatalnak a szociális juttatások folyósításáért illetékes osztályához, amelynek módjában áll rendreutasítani a jogsértőket.

Attól sem kell tartania, hogy elveszíti a lakását, a lakók ugyanis nem felelnek tulajdonukkal a THTE tartozásaiért. Amennyiben az olvasó személy szerint halmozna fel adósságot a THTE-vel szemben, annak behajtására is csak bírósági úton van lehetőség, azaz a jelenlegi törvények értelmében a lakását nem vehetik el.

hk