Minden állampolgárnak jár juttatás gyermeke után

2011. március 11., 09:00 , 530. szám

"A menyem Magyarországon tanul. Úgy tudom, állapotos, s még tavasszal világra hozza gyermekét, méghozzá a határ túloldalán. Járni fog-e neki ebben az esetben gyermeke után a 12 ezer hrivnyás ukrán állami juttatás? Ha igen, milyen okmányokra van szükség ehhez Magyarországról?"

- Menyének mindenképpen jár a gyermeke utáni juttatás, függetlenül attól, hol hozza világra gyermekét (lásd Ukrajna törvénye A gyermekes családok állami támogatásáról 3. paragrafusát!), azzal a feltétellel, hogy a születendő apróságot ukrán állampolgárként jegyezteti be. Ehhez be kell nyújtani Ukrajna magyarországi nagykövetségén: 1) az útlevelét és annak másolatát, ukrajnai személyigazolványa másolatát; 2) a kérvényt, amelyben kéri az ukrán állampolgárság megadását gyermekének (ezt a követségen kell kitöltenie); 3) a gyermek születési bizonyítványának másolatát és annak ukrán nyelvű fordítását. Miután megtörténik az állampolgárság bejegyzése, menyének erről igazolást adnak ki.

Ezután, hogy a gyermekére vonatkozó információkat bejegyezzék az útlevelébe, a menyének újra be kell nyújtania a nagykövetségen 1) útlevelét és annak másolatát; 2) a kérvényt, amelyben kéri, hogy gyermekének adatait tüntessék fel útlevelében; 3) a gyermek ukrán állampolgárságának bejegyzéséről a követség által kiadott igazolás másolatát; 4) a gyermek születési bizonyítványát (ukrán fordítással együtt). Csak mindezek után nyer jogot a menye arra, hogy anyagi juttatásért folyamodjék Ukrajnához.

Ukrajna törvénye A gyermekes családok állami támogatásáról 5. paragrafusa értelmében a gyermek utáni juttatást a gyermek szüleinek lakóhelye szerint illetékes szociális intézmények állapítják meg és folyósítják. De az ehhez szükséges okmányokat az igénylőnek magának kell összegyűjtenie és benyújtania. Amennyiben azonban indokolt esetben nem tudja megtenni ezt, (ilyen ok lehet a külföldi tanulás is), az okmányok beszerzésének feladata a szociális intézményekre hárul. Ehhez a menyének újabb kérvénnyel kell fordulnia az ukrán nagykövetséghez, melyben kötetlen formában előadja, hogy ukrán állampolgárként Magyarországon hozta világra gyermekét, akit ukrán állampolgárként jegyeztek be, s így - hivatkozással a fentebb idézett törvényi paragrafusokra - jogosult az állami juttatásra. Érdemes a kérvényben azt is jelezni, hogy menye nem részesül Magyarországon szociális juttatásban gyermeke után. Ezután a nagykövetség feladata eljuttatni a kérvényt az illetékes ukrajnai hivatalokhoz.

hk