Olcsóbbak lesznek a diplomák és a "tehtalon"

Vége a hologramos őrületnek

2011. március 11., 09:00 , 530. szám

Viktor Janukovics ukrán államfő eltörölte az elődje, Leonyid Kucsma által még 10 évvel ezelőtt bevezetett kötelező hologramokat valamennyi okmány és áruféleség esetében. Az intézkedés összefügg azzal a törekvéssel, hogy egyszerűsítsék a vállalkozások ügyintézését, s csökkentsék az emberek terheit - kommentálta a döntést Mikola Azarov kormányfő a segodnya.ua internetes hírportálnak nyilatkozva.

A hologramok ellen lépett fel Mihajlo Brodszkij, az állami vállalkozási bizottságnak a gazdaság deregulációjával foglalkozó megbízottja is, aki szerint ez egy törvényesített korrupciós séma volt. "Mindenhová hologramokat kezdtek ragasztani, még a tehenek számára is hologramos igazolványokat vezettek be!" - tette hozzá Brodszkij, aki a fényes matricák kötelezővé tételéből származó bevételeket évi nyolcmilliárd hrivnyára becsüli.

Sajtóbeszámolók szerint a hologramragasztási őrület egyre inkább relharapódzott az élet számos területén. Így például egy iskolai érettségi bizonyítvány önköltsége két hrivnya, a ráragasztandó hologramé legfeljebb 40 kopijka, végül a bizonyítványért mégis 35 hrivnyát kell befizetni. Ugyanakkor a hologram nemigen segít, hiszen ilyen matricával ellátott bizonyítványt vagy diplomát is lehet venni a feketepiacon, miközben azok valódiságát változatlanul a központi adatbázis segítségével ellenőrzik.

A különböző hivataloknak a hologramok ellen "vívott harcát" eddig állítólag a már említett Kucsma-rendelet akadályozta, amelyet a mostani elnöki ukáz eltörölt. Ezért előzetesen arra számítanak, hogy a jövőben több tucatnyi dokumentumról tűnhetnek el az utálatos hologramok, így például a gépjárművezetői jogosítványról, a közjegyzői nyomtatványokról, s talán még a licences adathordozó CD-kről is. Sokak számára lehet jó hír, hogy ugyancsak eltűnhet a 80 hrivnya értékű hologram a gépjárművek műszaki jogosítványáról, az úgynevezett "tehtalonról", amit egyes források szerint egy 10 hrivnya értékű bélyeggel szándékoznak helyettesíteni.

Megfigyelők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy érzékelhető költségcsökkenésre főként az állami szektorban számíthatunk, a magánszektorban nem lesznek számottevőek a változások a hologramok eltűnésének hatására. Például, amennyiben egy magánközjegyző szolgáltatását vesszük igénybe, hiába csökken 12 hrivnyáról négy hrivnyára az immár hologram nélküli űrlap ára, ha a szolgáltatás díjszabása adott esetben összesen 200 hrivnyára rúg...

zzz