Balog Zoltán államtitkár Kárpátalján

2011. március 18., 09:00 , 531. szám

Kétnapos látogatást tett Kárpátalján az elmúlt héten Balog Zoltán államtitkár, a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkárságának vezetője.

"Sajátos megbízatással jöttem ide, annak felmérésére, hogyan is él együtt Kárpátalján a magyarság és a magyar ajkú cigányság; hogy milyen lehetőségek vannak a magyarság megerősítésére a cigányság felől, s milyenek az együttélés perspektívái. Természetesen, mint minden magyar politikusnak, nekem is kötelességem tájékozódni az itteni magyarság helyzetéről - mondta el a budapesti politikus látogatása célját firtató kérdésünkre. Hozzátette: - A döntő kérdés a nyelv. Ha valaki a nyelvén keresztül megerősödik az identitásában, ha erősödik magyar cigány vagy magyar roma öntudatuk, az nekünk érdekünk. ... Szeretném megvizsgálni, hogyan tudnánk együttműködni abban, hogy egyszerre a cigány és a magyar öntudatot is erősítsük a most felnövekvő generációban."

Balog Zoltán kárpátaljai útját múlt csütörtökön délben Beregszászban kezdte a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, ahol az őt kísérő Tóth István beregszászi magyar főkonzullal együtt találkozott dr. Orosz Ildikóval, az oktatási intézmény elnökével, dr. Soós Kálmán rektorral, valamint dr. Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány elnökével, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnökével. A főiskola patinás, belülről immár teljesen megújult épületének bemutatása után a házigazdák tájékoztatták vendégeiket a kárpátaljai magyarság és a magyar oktatás helyzetével kapcsolatos kérdésekről.

Az államtitkár programja délután Beregújfaluban folytatódott, ahol Majnek Antal római katolikus megyéspüspök kalauzolásával megtekintette a helyi cigánymissziót. Ezt követően a budapesti vendég ellátogatott a Kárpátaljai Református Egyházkerület beregszászi diakóniai központjába, ahol találkozott a KRE cigánymissziójának kuratóriumával, valamint Zán Fábián Sándor református püspökkel.

Másnap, pénteken délelőtt Balog Zoltán a konzulátus épületében találkozott a Beregszászi járás és Beregszász város vezetőivel. A találkozó után felkereste a város roma közösségét, illetve annak iskoláját.

Az államtitkár ezt követően részt vett a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa által március 15. alkalmából rendezett ünnepi fogadáson. Végül, látogatása befejezéseként Nagydobronyba utazott, ahol felkereste a református egyház líceumát, az állami középiskolát, illetve az ugyancsak a református egyház által működtetett árvaházat.

Kárpátaljai tapasztalatait összegezve az államtitkár elmondta: "Nagyon sok helyen jártunk, nagyon sok nyomorúsággal találkoztunk, ugyanakkor nagyon sok reménységgel is. Személyesen találkozhattam olyan emberekkel, akik nem adják fel, küzdenek, méghozzá nemcsak a fennmaradásért, hanem a minőségi életért is. Nagy elismeréssel kell szólnom arról, amit a református és a római katolikus egyházak tesznek a cigány pasztoráció, a segélyezés, a betegek ellátása terén. Úgy gondolom, nagyon lényeges a beregszászi főiskola munkája is, a magyar ajkú pedagógus- és értelmiségképzés ügye: a szociálisan, lelkileg és szellemileg is nagyon nehéz helyzetekben lévők mellett láthattam azokat az embereket is, akik évtizedek óta nem adják fel, s kisebbfajta csodákat tesznek. Éppen ezért szép lezárása volt utamnak a március 15-i ungvári fogadás, ahol olyanok részesülhettek elismerésben - egyházi vezetők és pedagógusok -, akik valóban megérdemlik a kitüntetést."

Arra vonatkozóan, hogy lesz-e gyakorlati következménye kárpátaljai találkozóinak, Balog Zoltán elmondta, hogy megpróbálják összehangolni a magyarországi és a kárpátaljai romaprogramokat. "Konkrét segítséget szeretnénk nyújtani a tbc elleni harchoz, hiszen itt, Európa határán húszszor magasabb a tbc-megbetegedések száma, mint az európai átlag. Ez fenyegeti ma leginkább a kárpátaljai lakosságot, úgyhogy ebben az ügyben megpróbálunk hathatós támogatást nyújtani, az együttműködés további lehetőségeiről pedig tárgyalni fogunk a minisztériumokkal és az itteni magyarság képviselőivel" - mondta végezetül.

szcs