Kamera kontra mindenható képviselő

2011. március 25., 09:00 , 532. szám

Predator vs. Alien - az embernek óhatatlanul e két hollywoodi filmszörny összecsapása jut eszébe, ha azt hallja, hogy az országúton összeütközésbe került egy parlamenti képviselő az állami közlekedésrendészet (DAI) ellenőrével. Amint a filmhősök a szörnyektől, úgy az egyszerű autósok is rettegnek e két emberfajtától, mégis kénytelenek eltűrni őket. Talán ezért figyelhetik némi jogos kárörömmel, amint helyettünk ez egyszer egymásnak esnek azok, akik a szabályokat diktálják az utakon, és azok, akik megszokták, hogy semmiféle szabályt ne tartsanak be.

Az ilyen összecsapás elvben elképzelhetetlen. Ha a közlekedésrendészet ellenőre valamiért mégis megállít egy képviselői autót, mindannyiszor lejátszódik a jól ismert jelenet: a honatya a leeresztett szélvédőn át felmutatja az igazolványát, mire a rendőr haptákba vágja magát, és a kocsi továbbhajt. Éppen ezért meglepő, ami március 12-én történt Luganszban: a közlekedésrendészet járőre megállította Volodimir Landik gépkocsiját, a megálló következtében a járőr egyik tagját agyrázkódással kórházba szállították, miután - állítólag - Landik testőre bántalmazta őt, a képviselő pedig nyugodtan ment a dolga után, mintha mi sem történt volna.

Jevhen Polszkoj, Luganszk rendőrfőnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Landik sofőrje megsértette a közlekedési szabályokat. Landik válaszul kijelentette, hogy az ellenőrt senki sem bántotta, és a közlekedési szabályokat sem sértették meg. Egyszerűen arról van szó, magyarázta, hogy a DAI-s 20 percen keresztül követelte tőle a kenőpénzt, majd eljátszotta, hogy bántalmazták. A képviselő, aki nyilatkozatában hivatkozott a mentelmi jogára és az alkotmányra is, azt mondta, az eset a belügy személye elleni támadása, mivel a DAI luganszki vezetője a közelmúltban felvette gépkocsiját a "megállíthatatlan" járművek listájára.

A sajtó azonban kezdettől furcsállott néhány, az üggyel kapcsolatos körülményt. A Landik testvérek, a kormányzó párt képviselői, Luganszk megye legbefolyásosabb emberei közé tartoznak. Landik ugyan kijelentette, hogy nem parlamenti autóval jár, hanem a maga régi, 20 éves gépkocsiján, az ellenzéki újságírók viszont úgy vélik, hogy Volodimir Ivanovics BB 0014 AH rendszámú 600-as Mercedesét nem volt különösebb értelme felvenni a DAI-s listára. Az ilyen kaliberű személyiségeket, ilyen autóval arcról ismerik, s nem hogy Luganszkban, de még Kijevben is kevesen akadnak, akik meg mernék állítani. A kormányok jönnek és mennek Ukrajnában, de Luganszkban a Landikok maradnak. Nem csoda, mondják, ha a képviselő felháborodott, amiért a rendőrök megállították, hiszen erre az elmúlt 20 évben nemigen lehetett példa.

Akkor hát mégis mi történhetett Luganszkban március 12-én? Az oknyomozásba kezdő sajtó kiderítette, hogy a rend peches őreinek nem volt más választásuk, mint hogy megállítsák a Mercedest. A gépkocsivezetők talán tudják már a hírekből, hogy a Belügyminisztérium a közelmúltban rendszerbe állított az ország útjain 150 darab új, amerikai rendszerű TruCam kamerát. Ezek a készülékek lézeres célbemérővel és műholdas navigációval vannak felszerelve. Nagy pontossággal állapítják meg a közeledő járművek sebességét akár 800 méter távolságból is. Amennyiben a közeledő jármű túllépi a megengedett sebességhatárt, a készülék automatikusan felvételt készít róla, minden fényképen feltünteti a dátumot és a földrajzi koordinátákat, ily módon könnyű bebizonyítani a szabálysértés tényét. A rendszer védett a közvetlen külső beavatkozástól, így a DAI munkatársai nem tudják módosítani az abban szereplő adatokat, törölni a felvételeket.

Így történhetett meg, hogy az álnok tengerentúli masina keresztbe tett az ukrajnai hatalmasoknak. A rendőrségi előírások szerint a készülék jelzése után a DAI járőre köteles megállítani a szabálysértő járművet és vagy jegyzőkönyvet venni fel az esetről, vagy jelentést írni arról, miért nem került sor jegyzőkönyv felvételére. A törvény azonban nem ad módot arra, hogy a rendőrség ne vegyen fel jegyzőkönyvet a parlamenti képviselők szabálysértéséről, bármilyen érinthetetlenségi listában szerepeljenek is azok. Ráadásul a képviselő érinthetetlensége nem terjed ki a gépkocsivezetőjére. Még amennyiben feltételezzük is, hogy a DAI munkatársa maga okozta a mellkasi sérüléseit és az agyrázkódását, a szabályok értelmében a gépkocsivezetőnek nem állt volna jogában elhagyni a szabálysértés helyszínét, mutatnak rá a törvények ismerői.

S hogy mi a helyzet a testőrrel, aki a rend őrét bántalmazta - amennyiben az mégsem maga verte össze magát? Ellene feljelentést tett a rendőrség és körözik, de egyelőre nem találják.

Azzal mindenki tisztában van Ukrajnában, hogy a törvények előtti egyenlőség csak papíron létezik, ennek az esetnek azonban különleges politikai-morális aspektusai is vannak, emlékeztetnek ellenzéki újságírók. A Régiók Pártja ugyanis rendcsinálást hirdetett és a hatalom megerősítését ígérte. Azonban ha most a párt egyik képviselője megengedi a személyzetének, hogy minden következmény nélkül nyilvánosan bántalmazzák a rendvédelmi szervek egyik munkatársát, s az esetet nem követi a jogos felelősségre vonás és büntetés, az annak a bizonyítéka lesz, mondják, hogy az ukrajnai hatalom köreiben semmi sem változott.

Izgatottan várjuk a fejleményeket: képes lesz-e egy nyugati készülék felülkerekedni az ukrán mentalitáson?

zzz