A KMKSZ nyilatkozata

2011. március 25., 09:00 , 532. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az egész kárpátaljai magyarság aggódva figyeli az utóbbi hónapok magyarellenes megnyilvánulásait Kárpátalján, Ukrajnában.

Előre kitervelt módon újra megrongálták a vereckei emlékművet, az 1939. március 15-i események, illetve a magyarországi honosítási eljárásban beállt változások ürügyén a kárpátaljai, ukrajnai médiában folyamatos hisztérikus magyarellenes kampány folyik. A kampány szervezői és résztvevői kiragadva az eseményeket történelmi kontextusukból, abszolutizálva és meghamisítva azokat, úgy állítják be a vidéken a többi nemzetiséggel 1000 éve békében élő magyarságot, mint az ukrán nép örökös ellenségét, gyilkosát.

A kampány veszélyezteti vidékünk, a soknemzetiségű Kárpátalja legfőbb értékét, a nemzetiségi békét, negatívan befolyásolja Ukrajna és a jelenleg az Európai Unió elnöki posztját betöltő Magyarország jó viszonyát.

A kárpátaljai magyarság a hatályos ukrajnai törvényeknek megfelelően továbbra is fenntartja azon jogát, hogy büszkén ünnepelje nemzeti ünnepeit, használja nemzeti szimbólumait, emlékműveket állítson történelmének jeles eseményei, személyiségei tiszteletére.

Kérjük az államhatalmi szerveket, a józanul gondolkodó ukrajnai politikai erőket, vessenek véget a magyarellenes akcióknak és propagandának.

A múlt fölött nincs hatalmunk, de a jövő felett igen. Úgy véljük, hogy Ukrajna valamennyi népe és nemzetisége egy olyan európai ország létrehozásában érdekelt, ahol a nemzetiségek jogait tiszteletben tartják, s azok békében élnek.

Ungvár, 2011. március 21.

A KMKSZ Elnöksége