Tovább drágul a villany?

2011. március 25., 09:00 , 532. szám

Állítólag nem áprilisi tréfa: elsejétől havonta mintegy 8-12 hrivnyával fizethetünk majd többet a villamos energiáért, amely a tervek szerint kilowattóránként majdnem négy kopijkával drágulna.

A villamosenergetikai nemzeti szabályozó bizottság (NKRE) honlapján megjelent információ szerint döntésük értelmében április 1-jétől 15 százalékkal nő a villanyáram lakossági fogyasztói ára. Ez átlagosan mintegy 4 kopijkás emelkedést jelent kilowattonként. (Hogy pontosan miként is változik az ár az egyes fogyasztói kategóriák esetében, arról lásd táblázatunkat!) A sokgyermekes családok és a családi típusú gyermekotthonok esetében valamivel csekélyebb mértékű lenne a drágulás, számukra a fogyasztás mértékétől függetlenül 28,02 kopijkára emelkedne egy kWh elektromos energia ára. Ahhoz, hogy a tervezett áremelés törvényerőre emelkedjék, szükség van még az igazságügyi minisztérium ellenjegyzésére is.

Szakértők szerint a mostani áremelés, a legutóbbi, február 1-jei dráguláshoz hasonlóan, amely a havi 150 kWh-nál többet fogyasztókat érintette, nem jelent különösebben nagy érvágást a lakosság számára, hiszen átlagosan mintegy 8-12 hrivnyás kiadásnövekedést eredményez családonként. Más kérdés azonban, teszik hozzá megfigyelők, hogy ez már a második áremelés idén, ráadásul nem az utolsó. Szakértők az év második felében még legalább két-három, egyenként mintegy 10-15 százalékos emelésre számítanak, míg az ár el nem éri a kilowattonkénti 60-65 kopijkát.

Az NKRE-nél azzal indokolják a döntést, hogy a lakossági villanyár jelenleg az előállítási költségeknek csupán mintegy a felét fedezi. Mint rámutatnak, ma egy kW villamos energia előállítása ténylegesen 1,01 hrivnyába kerül, míg a lakosság még a tervezett áremeléssel együtt is legfeljebb 36,48 kopijkát fog majd fizetni érte.

szcs