Barta József lett az új elnök

A KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének Közgyűlése

2011. április 1., 10:00 , 533. szám
A Nagyszőlősi Középszintű Szervezet fórumának küldöttei

Március 27-én tartotta tisztújító közgyűlését a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezete a Perényi Zsigmond Középiskolában.

Milován Jolán leköszönő elnök a küldöttek előtt beszámolt az elmúlt esztendő történéseiről. A múlt év októberi helyhatósági választás kapcsán elmondta, hogy a hetven százalékban ukránok lakta járásban a KMKSZ Ukrajnai Magyar Párt harmadik lett a járási tanácsi és városi tanácsi választásokon is. A szövetség új feladatokat is felvállalt. Az ugocsai szervezetben 2011. március 27-ig 4907 egyszerűsített vízumszerzéshez szükséges támogató nyilatkozatot adtak ki, 2010. október elsejétől a KMKSZ nagyszőlősi irodájában lehet kapcsolattartási támogatást is igényelni. A középszintű szervezet pályázatainak és az anyaország támogatásának köszönhetően a Nagyszőlősi járásban összesen 14 településen van teleház, hat település kapott díszes falunévtáblát, és idén még négy kap majd. Pályázati pénzből sikerült a Nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola nyílászáróit kicserélni. Az elnök asszony beszámolt a középszintű szervezet rendezvényeiről, illetve felhívta a küldöttek figyelmét a május 8-án a Magyar Köztársaság által Nagyszőlősön megrendezendő egynapos rendezvénysorozatra, az Európa Napra. Elhangzott, hogy mind a 25 ugocsai alapszervezetben megtörténtek a tisztújító közgyűlések, hét településen új alapszervezeti elnököt választottak: Nagyszőlősön Kudron Zoltánt, Forgolányban Tóth-Molnár Emőkét, Szőlősgyulán Hevesi Miklóst, Gődényházán Volenszki Rozáliát, Akliban Domokos Róbertet, Királyházán Lévy Karinát, Nagypaládon Illés Katalint. A Nagyszőlősi Középszintű Szervezetnek jelenleg 9708 tagja van, ami 100 fővel kevesebb, mint az elmúlt évben.

A beszámolóját követően Milován Jolán megköszönte a jelenlévők sokéves bizalmát, segítségét és munkáját, és bejelentette, hogy az elnöki tisztségért nem indul újra. Végül a megválasztandó új elnöknek és az új választmányi tagoknak sikerekben gazdag munkát kívánt.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a Szövetség által felvállalt nemzeti politikát folytatni kell, függetlenül attól, hogy a legutóbbi választási eredmények nem túl sok biztatást ígértek a KMKSZ-nek. – Bár az ukrán politikában ez nem jellemző, de nekünk ki kell tartanunk az igazunk mellett, hogy végül elérhessük céljainkat. Ezt igazolja a Fidesz példája is, amely öt évvel a rossz emlékű 2004. december 5-i népszavazás után kétharmados választási győzelmet tudtott elérni. Számítanunk kell rá, hogy Kárpátalján is lesz egy ébredés – hangsúlyozta az elnök. Kovács Miklós elemezte Ukrajna politikai és gazdasági kilátásait, illetve aggasztónak nevezte, hogy akadnak olyan erők, amelyek a magyarokból kreált ellenségképpel szeretnék elterelni a lakosság figyelmét az ország valódi bajairól. Végül arra kérte a tagságot: "Tartsuk meg a KMKSZ-t, hogy az elkövetkező igen bizonytalan időben legyen kinek a magyar ügyet védeni."

Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke köszönetet mondott a Szövetség huszonkét éves története alatt végig fontos szerepet játszó Milován Jolán elnök asszonynak, arra kérte, hogy tanácsaival továbbra is segítse a Szövetség munkáját.

A tisztújító közgyűlés résztvevői a salánki Barta Józsefet jelölték az elnöki posztra, majd nyílt szavazással, egyhangúlag választották a Nagyszőlősi Középszintű Szervezet elnökévé. A megválasztott új elnök kijelentette: "Tudom azt, hogy nagyon fontos a fáklya, a vezető, de egyedül az ember semmire sem képes. Még szeretni sem tud. Ezért bízom abban, hogy olyanok vesznek majd körül, akikre támaszkodhatok, akikkel közösen felelősségteljes döntéseket hozhatunk, és mindent megteszünk majd azok végrehajtásáért. Hiszem azt, hogy egy olyan csapatot építünk majd tovább, amellyel ezekben a nehéz időkben is helyt tudunk állni... Ha Isten is mellettünk van, akkor ki lehet ellenünk? Én bízom abban, hogy ezt a nehéz időt mi méltóan fogjuk megharcolni, és együtt a Nagyszőlősi járás és Kárpátalja magyarságáért megtesszük azt, ami tőlünk elvárható." Miután megköszönte a küldöttek bizalmát, ismertette a különböző tisztségekre javasolt jelöltjeit. A közgyűlés három alelnököt választott: Gerendely Béla a Tiszán-inneni falvakért, Budaházi Kornélia a Tiszántúlért, Hasuly András pedig Nagyszőlős városért felelős alelnökként tevékenykedik tovább. Döntés született arról, hogy a középszintű szervezet választmányát továbbra is az alapszervezeti elnökök alkotják, majd megválasztották az ellenőrző bizottság elnökét és tagjait: Veszprémi Sándort, valamint Gorondi Albertet és Török Juditot.

Badó Zsolt