Berecz Margit jubileumi kiállítása Ungváron

2011. április 1., 10:00 , 533. szám

Önálló tárlata nyílt a napokban Ungváron Berecz Margit képzőművésznek 55. születésnapja alkalmából.

A múlt pénteki ünnepélyes megnyitón a kiállításnak otthont adó Uzshorod galériában ott volt többek között Borisz Kuzma, az Ukrán Képzőművészek Nemzeti Szövetsége (UKNSZ) kárpátaljai megyei szervezetének elnöke, Magyar László, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) elnöke, Jurij Hleba, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal művelődési főosztályának vezetője, Ljudmila Bikszej művészettörténész, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatóhelyettese, valamint Sütő János, Ukrajna kiváló művésze. A felszólalók többek között hangsúlyozták, hogy a tárlat jelentős művészeti értéket képviselő válogatás, mely lehetőséget nyújt a látogatóknak közelebbről is megismerni a gobelin rendkívül sajátos és színes világát. Jurij Hleba köszöntőjében ígéretet tett, hogy segít a kiállított anyag külföldi bemutatásában, és méltó katalógus elkészítésében, valamint átnyújtotta a művésznek a megyei közigazgatási hivatal díszoklevelét.

A kiállított anyag - 24 gobelin, három selyemre festett batik és nyolc olajfestmény - több évtizedes alkotó munka eredménye. A művésznő, aki egyébként mind a RIT-nek, mind az UKNSZ-nek a tagja, pályája során mindvégig kitartott a nagyon igényes és drága gobelinszövés mellett. Mint elmondta, még a múlt század hetvenes éveiben szeretett bele a gobelinbe, akkor sajátította el a technikáját a Lembergi Állami Iparművészeti Főiskolán. E technika révén minden alkotói gondolatot és témát ki lehet fejteni, tette hozzá.

A művész pályaválasztását nagyban befolyásolta a családi háttér: édesapja Berecz Vilmos, a neves festő- és grafikusművész, tanár, édesanyja Berecz Jelena, az ismert hivatásos restaurátor. Berecz Margit 1975 óta vesz részt kiállításokon Ukrajnában és külföldön. Gobelinszövéssel a nyolcvanas évektől kezdett foglalkozni. Azokban az időkben több tematikus falkárpitja készülhetett el (Szénakaszálás - 1988, Vízért - 1988), melyek közül néhány a művelődési minisztérium révén a Dnyepropetrovszki Szépművészeti Múzeumban látható. A kárpátaljai népi életből merített témát például az Almaszedés (1988), Fonó nő (1986), Zene (1991), Ünnep (1989) című munkáihoz. A Kárpátok hegyes tájai köszönnek vissza Kunyhók a folyónál (1983), Kunyhó a hegyekben (2008), Kárpátok (2008), Verhovina (2010) című gobelinjeiről. A nagyméretű gobelinek mellett a művésznő kisméretű falikárpitokat is sző, például Kárpátok (2001), Városi motívum (2001), Virágzó fák (2000) stb. Berecz Margit alkotásaira jellemző az egyedi stílus, a széles és harmonikus színskála, a forma dekoratív stilizálása. A művésznő munkássága elismeréseként 2008-ban átvehette a megyei Boksay József- és Erdélyi Béla-díjat.

Berecz Margit tárlata április 7-ig tekinthető meg.

hk