150 millió az aknaszlatinai katasztrófahelyzet elhárítására

2011. április 8., 10:00 , 534. szám

Többek között a víz- és energiahálózat átépítését és 72 család kitelepítését irányozta elő az ukrán kormány a katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánított Aknaszlatinán - adta hírül múlt csütörtökön a katasztrófavédelmi tárca sajtószolgálata. Szakértők szerint a most elkülönített mintegy 149,5 millió hrivnya többszörösére volna szükség a nagyközség életének teljes újjászervezéséhez.

A Szlatinai Sóbánya tárnáit egy évtizede kezdte elárasztani a víz, amivel a legnagyobb kapacitású szivattyúk bevetésével sem tudtak megbirkózni a bányászok és a katasztrófaelhárítók - emlékeztet a kormánydöntésről beszámolva az MTI. Ez ahhoz vezetett, hogy egyre több felszínhez közeli tárna omlott be, futballpálya méretű, feneketlennek tűnő krátereket hozva létre a község határában, melyek széle sok esetben a lakóházaktól csupán néhány méternyire húzódik. A bányában idővel teljesen leállították a termelést, és százak váltak munkanélkülivé.

A szakértői becslések szerint az omlásveszély több mint 200 épületet veszélyeztet, Ivan Busko, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökének helyettese a tudósokra hivatkozva legutóbb 292 házról beszélt a zakarpattya.net.ua portálnak nyilatkozva. Közülük 72 családi ház, egy iskola és egy óvoda közvetlenül a "vörös zónában" található, ahol leginkább fenyeget az a veszély, hogy egyik napról a másikra eltűnhetnek a föld mélyén.

Az ukrán kormány múlt szerdán megbízta az illetékes minisztériumokat és a Kárpátalja megyei önkormányzatot, hogy tíz napon belül készítsék elő a legfontosabb teendőkre vonatkozó végrehajtási tervet. Ide tartozik többek között a veszélyeztetett területen húzódó földgáz-, víz- és elektromos vezetékek, illetve a csatornahálózat áthelyezése, az új iskola és óvoda terveinek elkészítése, valamint a 72 érintett család áttelepítésének megszervezése. A lakosoknak az elképzelések szerint egy jelenleg félkész állapotban lévő lakótelepi ház befejezésével, illetve az egyik szomszédos faluban biztosítanának új otthonokat.

A munkák annak függvényében kezdődhetnek el, hogy mikor rendelkezik a kormány az állami pénzek kiutalásáról, illetve, hogy mikorra készül el a szükséges tervdokumentáció. A megyei közigazgatási hivatalnál azt remélik, hogy egy-másfél hónap múlva munkához láthatnak. A legégetőbb teendők elvégzéséhez becslésük szerint legalább két év szükséges.

A bányában működő két tüdőszanatóriumnak, valamint magának a sóbányának egy másik helyszínen való újraindítása a jelenlegi elképzelések szerint újabb százmilliókba kerül majd, amire egyelőre nem áll rendelkezésre a szükséges állami fedezet, s egyébként is csak a munkálatok második fázisában kerülhetne rá sor.

Az aknaszlatinai helyzet teljes normalizálásához a tudósok számításai szerint összesen majd 800 millió hrivnyára volna szükség, közölte már idézett interjújában Ivan Busko. (hk/MTI)