Bezár a bazár

2011. április 8., 10:00 , 534. szám

A járási Köjál 2011. március 28-i dátummal, meghatározatlan időre bezárta a csapi piac fedett csarnokát, a nem megfelelő egészségügyi állapotok miatt. A hír jócskán felborzolta a járási jogú város lakosainak kedélyeit. A probléma ugyanakkor nemcsak a helyi lakosságot, hanem a környező falvak lakóit is érinti.

A piac ellenőrzését a Jedinij Centr színeiben újraválasztott polgármester asszony, Galina Cár kezdeményezte. Ennek eredményeként számos hiányosságra derült fény, közli a chop.org.ua: az elárusító helyiséget részlegesen elzárja a zsákokban tárolt áru; az épület adminisztrációs részlegét sem rendeltetésszerűen használják, azt is elzárják a mázsáló mérlegek és zsákok; ugyanannál a pultnál árusítják a hentes- és a halárut; az árusok nem viselnek sem köpenyt, sem kesztyűt munka közben. Az információ szerint a legnagyobb hiányosságokat a tejtermékek árusításánál találták, az eladók ugyanis nem rendelkeznek egészségügyi könyvvel.

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük Balogh Oszkárt, a Csapi Városi Tanács KMKSZ-frakciójának vezetőjét, aki elmondta:

- Érdeklődésemre, hogy hogyan kívánja a városvezetés orvosolni a kialakult helyzetet, Burkus Árpád polgármester-helyettes nem tudott érdemben választ adni. Ezek után a polgármester asszony még aznap délután egy megbeszélést kezdeményezett, amire másnap reggel került sor. Ezen kifejtette álláspontját, miszerint a piacon tarthatatlan állapotok uralkodnak.

Személy szerint egyetértek azzal, hogy a városban rendnek kell lennie. S mindezidáig semmilyen ellenvetésem nem volna az ezirányú törekvésekkel kapcsolatban. Csakhogy kereskedelem nem kizárólag a piac területén folyik. A cél, miszerint csupán pozitív indíttatástól vezérelve került sor az ellenőrzésre, ott látszik elbukni, hogy más kereskedelmi egységeket (üzleteket, hentesboltokat) ezen ellenőrző bizottság nem keresett fel. Akkor most rendet akarnak, vagy csak a piac épületével, netán annak tulajdonosával van gond?

Az egyik felvetésemre - miszerint a városvezetésnek le kellene ülnie egy megbeszélésre a piac vezetőségével a helyzet rendezése érdekében - kapott válasszal már nem tudok egyetérteni. Városunk polgármestere kijelentette, hogy azok az emberek, akiknek nincs felsőfokú végzettségük (értsd: a piac tulajdonosának, "csak" technikusi végzettsége van), az ő szemében egy nagy nullát érnek. Tehát ilyen emberekkel nem tárgyal. Vajon ezt a választóinak is elmondta?

A polgármester asszony megkérdezte azt is, hogy milyen érdekeltségeim vannak a piacon, mert nem tud ilyenekről, és hogy miért próbálom annyira az árusok érdekeit védeni, hiszen közöttük csapi választópolgárok alig vannak.

Gazdasági tekintetben valóban nincs érdekeltségem. A városi tanács költségvetési bizottságának elnökeként, KMKSZ-frakcióvezetőként s nem utolsó sorban a város lakosaként azonban tisztában vagyok azzal, hány család megélhetését biztosítja a piac. Nem beszélve arról, hogy a környék termelői is évtizedek óta itt értékesítik termékeiket, a város lakói pedig itt szerzik be az élelmiszert. Úgy tűnik, hogy a csapi polgármester asszonynak csak a saját érdekei számítanak. Az embereké nem.

A KMKSZ Csapi Alapszervezete sérelmezi, hogy a városvezetés oldaláról nem lát szándékot a helyzet megnyugtató rendezésére, s a város közel 9 ezer lakosának felháborodása ellenére sem kívánnak előrelépni az ügyben. Mi tehát a valódi cél? Rendrakás vagy erőfitogtatás? Ha ezt ma megengedi a lakosság, holnap mi következik?

A városnak szüksége van piacra. Ezzel a városvezetésen kívül mindenki tisztában van.

A megoldás kulcsa (sajnos) a mostani vezetőség kezében van.

bl