A vesekőbetegség kezelése gyógynövényekkel

2011. április 8., 10:00 , 534. szám

Évek óta vesekőproblémákkal küszködöm, s érdekelne, hogy a hagyományos orvosságok mellett milyen, gyógynövényekből összeállított készítményekkel, gyógyteákkal vehetném fel a harcot a betegség ellen - telefonált be szerkesztőségünkbe egy macsolai olvasónk. Kérdésére dr. Kertész Árpád, a Beregszászi Járási Kórház fitoterápiával is foglalkozó orvosa válaszol.

- A vesekőbetegségről tudnunk kell, hogy az a férfiak "privilégiuma", közöttük négyszer gyakrabban fordul elő, mint a nők körében. Nem függ viszont az életkortól, éppúgy kialakulhat a gyermekeknél, mint az 50-60 éves idős emberek esetében. Ha megbomlik a szervezet só-víz háztartása (ennek több oka is lehet), a vizeletben oldott állapotban lévő sók kicsapódnak a vesemedencében, a húgyutakban vagy akár a vízhólyagban is. A túltermelődött húgysav-sókból urátkövek, a sóskasav sóiból okszalátkövek képződnek, míg a foszforsav sóiból foszfátkövek, a szénsav sóiból pedig kalcium-karbonát-kövek alakulnak ki. Ezek a "kavicsok" előbb csak mákszemnyiek, de hetek, hónapok, esetleg évek alatt akár galamb- vagy tyúktojás méretűvé is növekedhetnek. A vesemedence nyálkahártyájába ágyazódott kövek igen erős deréktáji fájdalmakat okoznak, s néha bizony elzárják a húgyvezetékeket, ami igen erős vesegörcshöz vezet. A beteg annyira szenved a fájdalomtól, hogy akár el is ájulhat, s ahogy magához tér, újabb megpróbáltatások érik, hányinger tör rá, hideg veríték lepi el, a hasa pedig felpuffad. Ha pedig a még kisméretű kövek a vesemedencéből a húgyutakon át a vízhólyagba jutnak, a kínzó fájdalmon kívül csillapíthatatlan vizelési ingert, sőt vérvizelést is okozhatnak.

Vesegörcs esetén azonnal ki kell hívni a mentőt, a kiérkező orvos pedig görcsoldókkal és fájdalomcsillapítókkal szünteti meg a beteg szenvedéseit. Ezt követően ultrahang- vagy röntgenvizsgálattal ki kell deríteni, hogy a vesekövek nem zárták-e el a húgyutakat, s amennyiben ez bekövetkezett, haladéktalanul ki kell operálni a köveket. A húgyvezeték elzáródása ritka esetben akár a vese elhalásához is vezethet. Természetesen akkor is kezelni kell a betegséget, ha a kövek nem zárták el a húgyutakat, mert a kór szövődményeként vesemedence-, illetve vízhólyaggyulladás következhet be, melyek krónikussá is válhatnak, s akkor már csak nehezen gyógyíthatjuk meg a pácienst.

- A vesekőbetegség kezelése során - a hagyományos orvosságok mellett - milyen fitoterápiás gyógyszereket szedhetnek a betegek?

- A patikákban kaphatók olyan, gyógynövényekből készült orvosságok (Aviszán, Uraleszán, Fitolizin), melyekkel segíthetünk megszüntetni a vesekövek által kiváltott húgyúti gyulladást. A kezelés idején havonta el kell végezni az ultrahangvizsgálatot, mellyel az urológus megállapítja, csökken-e a kövek mérete, s addig kell szedni a gyógyszereket, míg el nem tűnnek a vesekövek. A kezelés akár hónapokig is elhúzódhat. A fitoterápiás gyógyszerek közül igen hatásosak még az Amrita-készítmények, elsősorban a Mikoton, a Mipro-Vit, a Nefro-Vilt, illetve az MKC (mikrokristályos cellulóza), ám kizárólag orvosi felügyelet mellett szabad őket szedni, sohasem olyan alapon, hogy ha másnak használt, az én esetemben is beválik.

Igen jó hatása van még a csalánlevél és -gyökér, valamint az édesgyökér keverékéből főzött teának. Ezt úgy készítjük el, hogy egy evőkanálnyi keveréket leöntünk hat deci fővő vízzel, a főzetet két óra hosszat - meleg helyen - állni hagyjuk, majd leszűrjük, s naponta kétszer, evés előtt, megiszunk belőle két decivel, így még másnap reggelre is jut egy adag, mielőtt hozzáfognánk az újabb hat deciliternyi gyógytea elkészítéséhez, ami hideg helyen 48 óráig is eláll. A készítményt három héten át fogyasszuk, azután iktassunk be egy egyhetes szünetet, s egymás után többször is elvégezhetjük a kúrát.

Emellett egy másik gyógyteát is ajánlhatok a vesekőképződés megelőzésére, illetve a betegség kezelésére. Keverjünk össze két evőkanálnyi orbáncfüvet (oroszul zveroboj), három evőkanálnyi porcfüvet (szporis), két evőkanálnyi mezei zsurlót (hvoscs polevoj) s ugyanennyi apróra vágott paszulyhüvelyt. Egy napra való gyógyteaadag elkészítéséhez vegyünk három evőkanálnyi keveréket, öntsük le azt egy liter fővő vízzel, hagyjuk állni egy félóráig, majd főzzük fel, s újabb harminc perc elteltével szűrjük le az anyagot. Reggel igyunk meg belőle két decivel éhgyomorra, s ugyanennyit vegyünk magunkhoz a reggeli, az ebéd és a vacsora elfogyasztása után. Ötnapos kezelést követően iktassunk be két nap szünetet, s szükség esetén többször is ismételjük meg a kúrát.

Megjegyezném még, hogy a vesekőképződés megelőzése végett igyunk sok folyadékot, különösen nyáron, amikor a verejtékezés miatt sok vizet veszít a szervezetünk. Ha naponta elfogyasztunk legalább két liter folyadékot, hígabb lesz a vizeletünk, s így a benne feloldott sók nem fognak kicsapódni a vesemedence vagy a húgyutak nyálkahártyájában. A veseköves betegeknek pedig szigorúan tartózkodniuk kell az alkoholfogyasztástól (semennyi és semmilyen szeszes italt nem ihatnak), valamint a dohányzástól.

Lajos Mihály