A drága tatárka

2011. április 15., 10:00 , 535. szám

A tatárka vagy más néven hajdina (ukránul: grecska) a gabonafélék közé tartozik. Igen hasznos növény, termése és lisztje keményítőben gazdag, s kétszer-háromszor több életfontosságú aminosavat tartalmaz, mint a többi gabonaféle, nincs viszont benne gliadin, így a belőle készült kását a lisztérzékenységben szenvedők is fogyaszthatják. Nagy mennyiségben tartalmaz rutint, mely a C-vitaminnal együtt erősíti a hajszálerek falát, csökkenti azok áteresztő képességét. Emellett igazi "energiaraktár", igencsak felhevíti a testet, ami különösen jól jön a téli hónapokban, elősegíti a meghűlésekből, felfázásokból való kigyógyulást, a magas energiatartalma miatt viszont nyáron csak takarékosan és sok zöldséggel - például répával, retekkel, zellerrel, káposztával, illetve hagymával - együtt fogyasztandó. A legújabb tudományos kutatások szerint a hajdinakása jótékony hatást fejt ki az érrendszeri betegségekben, illetve a magas vérnyomásban szenvedőkre, valamint a cukorbetegekre. Igen hasznos élelmiszernek tekinthetjük hát, Kárpátalján viszont az utóbbi időben kevesebb helyen és magasabb áron lehet csak hozzájutni a tatárkához.

- Azok a feldolgozóüzemek, melyek korábban hajdinát szállítottak nekünk, már két hónapja nem hoznak új árut, így egyik kárpátaljai üzletközpontunkban sem tudjuk árusítani ezt az élelmiszert - tájékoztat a Barva üzletlánc megyei központjaként működő munkácsi élelmiszer-nagyáruház igazgatója.

- Mi sem tudunk vásárolni hajdinát, így nálunk sem kapható ez az árucikk - fűzi hozzá az ungvári Vopak üzletközpont igazgatóhelyettese.

A piacokon viszont hozzá lehet jutni ehhez az élelmiszerhez, igaz, nem olcsón. Mint a beregszászi piac egyik árusától, Molnár Margittól megtudom, egy éve még 5-6 hrivnyát tett ki egy kilogrammnyi tatárka ára, később kilenc hrivnyára emelkedett. Horváth Klára eladó közlése szerint pedig fél éve már 15 hrivnyáért vesztegették a nevezett élelmiszer kilóját, három hónappal ezelőtt viszont újabb áremelkedés következett be, s azóta beszélgetőtársam már nem rendel újabb tételeket belőle, mivel úgy véli: nincs rajta nagy haszon. A tatárkát még értékesítő piaci árusok munkácsi, illetve ungvári raktáráruházaktól rendelik meg a terméket, van, aki belföldi, akad, aki kínai importból származó árut forgalmaz, s eladója válogatja, hogy a 19 hrivnyás ár fejében egy kilogrammot, kilencven vagy csak 75 dekát ad el a vásárlóknak. S hogy ilyen magas áron is kelendő portéka-e a nevezett élelmiszer? Beszélgetőtársaim tájékoztatása szerint nem igazán: naponta egy csomaggal vesznek tőlük, vagy még annyit sem.

De miért ilyen magas a nevezett élelmiszer ára? Nos, mint Ivan Pauk, a megyei agráripari fejlesztési hivatal vezetője megjegyzi, a múlt évben nem volt nagy tatárkatermés Ukrajnában, s ez vezetett a most tapasztalt jelenséghez.

Lajos Mihály