Megfigyelték az állampolgársági esküt tevő magyarokat

2011. április 29., 10:00 , 537. szám

Rejtett kamerával figyelték meg Ungváron az állítólag állampolgársági esküt tevő kárpátaljai magyarokat.

Ismeretlenek rejtett kamerás felvételt helyeztek el a Youtube internetes videomegosztó portálon azokról a kárpátaljai magyarokról, akik múlt csütörtökön állampolgársági esküt tettek az ungvári magyar főkonzulátuson - jelentette a kitekinto.hu internetes portál és a webradio.hu a Független Hírügynökségre hivatkozva. Bár az ünnepélyes esemény időpontját és helyszínét nem hozták nyilvánosságra, az erről szóló adatok már órákkal korábban napvilágot láttak, emeli ki mindkét forrás.

A magyar újságírók rendszerint hiába érdeklődnek az ungvári magyar főkonzulátuson az állampolgárság megadásával kapcsolatos információk iránt, az ukrán sajtónak azonban a jelek szerint kiváló "forrásai" vannak, hiszen április 21-én az ua-reporter.com internetes hírportál szabályszerű előzetest közölt az eskütételről. Ezek után már csak azért sem lehetett nehéz elkészíteni a felvételt az ceremónia állítólagos résztvevőiről, mert a cikkben az esemény pontos kezdési időpontja és a főkonzulátus címe is szerepelt.

A körülbelül félperces felvételen, amely az ungvári magyar főkonzulátus előtt készült, jól kivehető mintegy tucatnyi, az épület főbejáratán kilépő ember arca, arra azonban semmi sem utal a képsoron, hogy a szóban forgó személyek milyen célból tartózkodtak ott. Azt sem tudni, ki készíthette a felvételt, s milyen célból. A kitekinto.hu hiteles forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az egykori KGB utódszervezeteként működő Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) a kezdetektől fogva adatokat gyűjt mindazon ukrán állampolgárokról, akik az egyszerűsített honosítási eljárás keretében magyar állampolgárságért folyamodnak. Az ungvári magyar főkonzulátuson lapunknak nem kívánták kommentálni az esetet.

Attól tartva, hogy az ukrajnai magyar külképviseletekről kiszivároghatnak az adataik, egyre többen választják azt a megoldást, hogy Magyarországon nyújtják be kérelmeiket, és ott is kívánják letenni az állampolgársági esküt vagy fogadalmat - zárja beszámolóját az esetről a kitekinto.hu. Hogy valóban így van-e, azt nem tudhatjuk, annyi azonban bizonyos, hogy riadalomkeltésre kiválóan megfelelt ez a kis "kiszivárogtatás".

zzz