Népzenei CD-k és kiadványok

Értékes ajándék Kárpátaljának a Hagyományok Házától

2011. április 29., 10:00 , 537. szám

Tóth István beregszászi főkonzul április 20-án adta át Orosz Ildikónak, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnökének a budapesti Hagyományok Háza értékes népzenei és néprajzi hanghordozókból és könyvekből összeállított ajándékcsomagját.

Tóth István főkonzul tájékoztatásul elmondta: "Az ajándékcsomag tartalmazza az Új Pátria magyar népzenei sorozatot, amely 50 audio-CD-ből áll, és bemutatja a Kárpát-medence magyar népzenei kincsét, továbbá 1937-1942 között rögzített népmese és népzenei felvételeket, azok dokumentációját és a hozzájuk kapcsolódó kiadványokat. Ezenkívül a következő CD- és DVD-ROM-melléklettel ellátott remek szakkönyvek kerültek a főiskola birtokába: Borsi Ferenc: A hagyományos citerajáték kezdőknek és haladóknak, Juhász Zoltán: Székelyföldi furulyaiskola és dallamgyűjtemény, Horváth Gyula: Koboziskola, Barvich Iván: A tamburabrácsa, Szabó Ágnes: Ercsi népdalok Paczolay Irma gyűjtéséből.

Az említett értékes kiadványokat a Hagyományok Háza az EGT/Norvég Finanszírozási Alap támogatásával jelentette meg, és kilenc kárpátaljai közintézménynek juttatja el azokat: a főiskolán kívül közép- és művészeti iskolák, könyvtárak és oktatási, művelődési szervezetek is kapnak ilyen ajándékcsomagot, gyakorlatilag Kárpátalja minden régiójába eljutnak a beregszászi magyar konzulátus segítségével az említett díszcsomagolású hanghordozók és könyvek, reméljük, hogy a népzene és néprajz iránt érdeklődők örömére."

dózsa